Νοτιοκορεάτες επιστήμονες αναπτύσσουν «έξυπνο» παράθυρο για εξοικονόμηση ενέργειας

Μια ομάδα επιστημόνων από τη Νότια Κορέα έχει αναπτύξει ένα νέο «έξυπνο» παράθυρο που θα βοηθήσει τους χρήστες στην εξοικονόμηση ενέργειας για θέρμανση και ψύξη, κατά τη διάρκεια των διάφορων εποχών.

 
Το παράθυρο σκουραίνει όταν η εξωτερική θερμοκρασία του αέρα αυξηθεί ραγδαία, και γίνεται διαφανές όταν πέφτει, προκειμένου να συλλάβει περισσότερη θερμότητα από τον ήλιο. Παρόμοιου τύπου παράθυρα κυκλοφορούν στην αγορά, αλλά οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η μέθοδός τους, επιτρέπει μια σχεδόν στιγμιαία αλλαγή των δυο καταστάσεων, γεγονός που βοηθά στην εξοικονόμηση περισσότερης ενέργειας, γράφουν, στο περιοδικό ACS Nano.

«Αυτό το είδος συστήματος ελέγχου φωτός, μπορεί να παρέχει μια νέα επιλογή για θέρμανση, ψύξη και φωτισμό, μέσω της διαχείρησης του φωτός που διαβιβάζεται στο εσωτερικό ενός σπιτιού», δηλώνουν οι επιστήμονες.
«Τα έξυπνα παράθυρα μπορούν να αποτρέψουν την υπερθέρμανση του εσωτερικού ενός χώρου, με την αντανάκλαση μεγάλου μέρους του ηλιακού φωτός κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Εναλλακτικά, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της εσωτερικής θερμοκρασίας ενός δωματίου, απορροφώντας τη θερμότητα του ήλιου το χειμώνα».

Η υπάρχουσα τεχνολογία χρησιμοποιεί φωρτισμένα σωματίδια – ιόντα – ανάμεσα στις υαλόπλακες. Στη συνέχεια εφαρμόζετα ηλεκτικό ρεύμα, για τη μετάβαση του παραθύρου από σκιερό σε διαφανές, και πίσω.
Οι, Ho Kup Lim, από την Korea Electronics Technology Institute, Jeong Ho Cho και Jooyong Kim, από το Πανεπιστήμιο Soongsil, όμως, αποφάσισαν σε μια διαφορετική προσσέγγιση: χρησιμοποίησαν ένα ειδικό πολυμερές, ένα διαφορετικό είδος φορτισμένων σωματιδίων, γνωστά ως counterions, και διαλύτες, όπως η μεθανόλη. Η έκθεση αναφέρει ότι το αποτέλεσμα ήταν ένα γυαλί πολύ φθηνότερο στην κατασκευή και αισθητά λιγότερο τοξικό από αυτά που διατίθενται σήμερα στην αγορά. Με αυτό τον τρόπο το παράθυρο μπορεί να μεταπηδήσει από τη μια κατάσταση στην άλλη, σε δευτερόλεπτα, όπως υποστηρίζει η ομάδα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ