Τέθηκε σε λειτουργία το Φ/Β πάρκο του ΔΑΑ

Τέθηκε την Τρίτη 27/09/2011 σε λειτουργία και εγκαινιάστηκε το νέο φωτοβολταϊκό πάρκο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, η μεγαλύτερη ενιαία φωτοβολταϊκή εγκατάσταση σε αεροδρόμιο παγκοσμίως. Το κόστος της επένδυσης ανήλθε σε περίπου 20 εκατ. ευρώ.

 
Το ισχύος 8 MWp έργο, που αναπτύχθηκε σε έκταση 160 στρεμμάτων εντός του αεροδρομίου, εγκαινίασε σε ειδική τελετή ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του ΔΑΑ, καθ. Στράτος Παπαδημητρίου και ο γενικός διευθυντής, Γιάννης Παράσχης.

Όπως σημειώθηκε, τα εγκαίνια σηματοδοτούν την επιτυχή κατάληξη της πολυετούς προσπάθειας του ΔΑΑ για την ένταξη των ΑΠΕ στο αεροδρόμιο, ενώ τα κεφάλαια που επενδύθηκαν ανέρχονται σε περίπου 20 εκατ. ευρώ. Το έργο ολοκληρώθηκε σε περίοδο 6 μηνών και αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στο στόχο του ΔΑΑ να μειώσει το αποτύπωμα του άνθρακα στο χώρο του. Η φωτοβολταϊκή μονάδα του ΔΑΑ προβλέπεται να παράγει ετησίως ηλεκτρική ενέργεια της τάξης των 11 εκ. κιλοβατώρων, το οποίο αντιστοιχεί σε σχεδόν 20% της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος της εταιρείας, ή 9% του συνόλου του αεροδρομίου (ετήσια κατανάλωση 3.000 κατοικιών) και θα μειώσει τις εκπομπές CO2 τουλάχιστον κατά 10.000 τόνους / έτος, με ορίζοντα 25ετίας και άνω. Σημειώνεται ότι, για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της συμβολής, θα χρειάζονταν 1.500.000 δέντρα για να επιτευχθεί η συγκεκριμένη ετήσια απορρόφηση των εκπομπών CO2.

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του ΔΑΑ, κ. Παπαδημητρίου, ανέφερε: «Η κατασκευή και η λειτουργία της φωτοβολταϊκής εγκατάστασης του αεροδρομίου καθιστά για άλλη μια φορά το ΔΑΑ υπόδειγμα υπεύθυνης εταιρείας στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον, όπου η αποτελεσματική εταιρική διακυβέρνηση απαιτεί ανταπόκριση στις αυξανόμενες προκλήσεις, μέσα από επιχειρηματικές λύσεις που βασίζονται στη δημιουργικότητα και την καινοτομία. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών επενδύει δυναμικά στις ΑΠΕ, εφαρμόζει εταιρικό σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης και πρωτοστατεί σε πανευρωπαϊκές πρωτοβουλίες του αεροπορικού κλάδου με στόχο τη μείωση των εκπομπών άνθρακα από τις εγκαταστάσεις του.»

Στο χαιρετισμό του ο υπουργός ΠΕΚΑ, κ. Παπακωνσταντίνου, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το έργο, το οποίο επιτεύχθηκε «στο σημερινό εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον, σε μια περίοδο που η ελληνική κοινωνία περνά δύσκολα, όπου οι πολίτες έχουν υποστεί, υφίστανται και θα συνεχίσουν να κάνουν μεγάλες θυσίες».

Όπως τόνισε μεταξύ άλλων,, «είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο ότι σε μία περίοδο που πραγματικά οι επενδύσεις, αν και πολύ καλές δυσκολεύονται να βρουν χρηματοδότηση, το πρώτο εξάμηνο του 2011, στη χώρα μας προστέθηκαν σχεδόν 300 MW από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Σήμερα, έχουμε ξεπεράσει τα 2 GW από ΑΠΕ. Αν δει κάποιος αυτό που έρχεται από πλευράς δικτύων και εγκατάστασης, όχι απλώς θα πιάσουμε τους στόχους μας για το 2014 και το 2020, αλλά και θα τους ξεπεράσουμε. Και αυτό είναι πάρα πολύ θετικό για την ελληνική οικονομία».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ