Το 4ο Διεθνές Συνέδριο Ηλιακού Κλιματισμού στην Κύπρο

Το 4ο Διεθνές Συνέδριο Ηλιακού Κλιματισμού, πρόκειται να διοργανωθεί και να διεξαχθεί στην Κύπρο. Σκοπός του συνεδρίου είναι η ανάπτυξη των τεχνολγιών, η μεταφορά τεχνογνωσίας, ο προσδιορισμός των αναγκών για έρευνα και ανάπτυξη και η ανταλλαγή των αποτελεσμάτων και των ιδεών.

 
Το συνέδριο θα λάβει χώρα από την 12 Οκτωβρίου 2011 έως την 14 Οκτωβρίου 2011, στο Palm Beach Hotel, στην Λάρνακα της Κύπρου. Ο πρόεδρος του συνεδρίου θα είναι ο Δρ. Κυριάκος Τσίφτης, ενώ μέλη της επιστημονικής επιτροπής θα είναι: Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλαράς, prof. Marco Beccali, prof. Alberto Coronas, Dr. Ursula Eicker, Dr. Hans-Martin Henning, Dr. Daniel Mugnier, Dr. Christian Schweigler, Dr. Wolfgang Streicher και ο Δρ. Κυριάκος Τσίφτης.

Παρατίθεται το μήνυμα του Προέδρου του Συνεδρίου:

Μετά το Bad Staffelstein (Γερμανία, 2005), την Terragona (Ισπανία, 2007), και το Palermo (Ιταλία, 2009), η Κύπρος φιλοξενεί το 4ο Διεθνές Συνέδριο Ηλιακού Κλιματισμού. Ανά τα έτη, το συνέδριο έχει αναγνωριστεί ως το πιό σηματνικό γεγονός όπου επιστήμονες και βιομηχανικοί ερευνητές, κατασκευαστές, σχεδιαστές κτιρίων, εργολάβοι και εγκαταστάτες, συναντώνται για να ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρίες με έναν κοινό στόχο: να συμβάλλουν στην ανάπτυξη των ηλιακών τεχνολογιών και συστημάτων, έτσι ώστε ο ηλιακός κλιματισμός να γίνει μια πραγματική και οικονομικά βιώσιμη επιλογή.

Η ταχεία ανάπτυξη στον τομέα των θερμικών ηλιακών τεχνολογιών και τα ηλιακά συστήματα κλιματισμού είναι μια απόδειξη ότι ο ήλιος μπορεί να είναι μια αξιόπιστη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Ο ήλιος μπορεί να βοηθήσει στην παγκόσμια προσπάθεια για την ελαχιστοποίηση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και να μειώσει δραματικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα με τη μείωση της κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας και ορυκτών καυσίμων για σκοπούς θέρμανσης και κλιματισμού των κτιρίων μας. Δέκα χρόνια έχουν περάσει από τότε που ο ήλιος της Μεσογείου γέννησε το Greek Photonio – το μεγαλύτερο ηλιακό σύστημα κλιματισμού στον κόσμο, με 2.700 τετ.μέτρα συστοιχιών ηλιακής συλλογής. Μετά από αυτό το έργο, είναι πλέον προφανές ότι ο ηλιακός κλιματισμός μπορεί να είναι αξιόπιστη και οικονομικά βιώσιμη τεχνολογία. Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι η τεχνολογία ηλιακού κλιματισμού έχει βγει από το νηπιακό στάδιο και αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς για να γίνει η επόμενη ενέργεια που θα οδηγήσει τα συστήματα κλιματισμού.

Κατά τα τελευταία 30 χρόνια, έχει υπάρξει μια ραγδαία ανάπτυξη της οικοδομικής βιομηχανίας στην Κύπρο. Ταυτόχρονα, και παρά τις βελτιώσεις της τεχνολογίας κατασκευής και της διαθεσιμότητας των καινοτόμων υλικών κατασκευής, τα σύγχρονα κτίρια καταναλώνουν πολλή ενέργεια. Κατά συνέπεια η Κύπρος, που δεν έχει ορυκτά ενεργειακά αποθέματα, δαπανά ένα σημαντικό μέρος του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος, για την εισαγωγή ορυκτών καυσίμων. Επιπλέον, η μέση θερμοκρασία, σύμφωνα με το Μετεωρολογικό Τμήμα της Κύπρου, έχει αυξηθεί κατά τα τελευταία 100 χρόνια κατά περισσότερο από 1,0 °C, η οποία είναι πολύ πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο του 0,7 °C.

Από την άλλη πλευρά, η Κύπρος κατέχει την 1η θέση παγκοσμίως στην εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών ανά κάτοικο. Εντός του ανωτέρω πλαισίου, η ανάπτυξη του ηλιακού κλιματισμού στην Κύπρο, δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Πέντε χρόνια έχουν περάσει από την ανάπτυξη του πρώτου εμπορικού ηλιακού συστήματος κλιματισμού και εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του 2011, τουλάχιστον άλλα 10 συστήματα διαφόρων ηλιακών τεχνολογιών συλλογής θα είναι σε λειτουργία. Η συμμετοχή της νεοσύστατης Ακαδημαϊκής Κοινότητας της Κύπρου, με δύο κρατικά Πολυτεχνεία, θα βοηθήσει σημαντικά στην αύξηση της γνώσης μέσα από την επιστημονική παρατήρηση, έρευνα και ανάπτυξη καθώς και τα δύο πανεπιστήμια αποκτούν περιορισμένου μεγέθους ηλιακά συστήματα κλιματισμού.

Είναι καιρός να αξιολογήσουμε εκ νέου το ρόλο που θα πρέπει να ανατεθεί στην τεχνολογία ηλιακού κλιματισμού. Για την επόμενη δεκαετία, θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε παράγοντες πέρα από τα επιστημονικά θέματα. Πρέπει να μιλήσουμε για την τυποποίηση των εξαρτημάτων και συστημάτων που θα οδηγήσουν σε α) σημαντική μείωση του κόστους, β) βελτίωση της αποτελεσματικότητας του και γ) αυξημένη αξιοπιστία. Ήρθε η ώρα να αφιερωθούμε σε μια κοινωνία ηλιακού κλιματισμού που θα είναι υπεύθυνη για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τον ηλιακό κλιματισμό, να τον κωδικοποιεί, και να τον διαδώσει σε όλους τους ενδιαφερόμενους επαγγελματίες.

Κλείνοντας, σας προσκαλούμε όλους να επισκεφθείτε το ηλιόλουστο νησί της Κύπρου, όπου ο ηλιακός κλιματισμός παίρνει σωστή του διάσταση: η συλλογή ηλιακής ενέργειας για την παροχή εσωτερικής άνεσης. Η προσδοκία μας είναι ότι το 4ο Διεθνές Συνέδριο Ηλιακού Κλιματισμού, θα γίνει σημείο συνάντησης για επιστήμονες, ερευνητές, κατασκευαστές, αρχιτέκτονες, ιδιοκτήτες κτιρίων, και επενδυτές. Όπου ο ήλιος θα λιώσει όλα τα εμπόδια προς την εμπορευματοποίηση του ηλιακού κλιματισμού.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ