Η Ελλάδα διεκδικεί μερίδιο στο φωτοβολταΪκό project – μαμούθ, Desertec

Μερίδιο στο φιλόδοξο σχέδιο στη Β. Αφρική με την ονομασία Desertec, για την εκμετάλλευση του ηλιακού δυναμικού της Σαχάρας για την παραγωγή ενέργειας, η οποία θα τροφοδοτήσει και την Ευρώπη, διεκδικεί πλέον η χώρα μας αλλά και άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

 
Ήδη συζητείται σε πολύ υψηλό πολιτικό και επιχειρηματικό επίπεδο η πρόταση να μεταφερθεί στη χώρα μας μέρος του φωτοβολταϊκού project – μαμούθ, αφενός μεν επειδή η πολιτική αναταραχή στις χώρες της Βόρειας Αφρικής κάνει την περιοχή πιο επικίνδυνη, αφετέρου δε, επειδή ούτως ή άλλως αναζητούνται τρόποι να ενισχυθεί η ελληνική οικονομία ώστε να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και να ξαναμπεί σε τροχιά ανάπτυξης.

Το θέμα του «ελληνικού Desertec» ετέθη κατά τις συζητήσεις που είχε την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος με εκπροσώπους του «Γερμανικού ΣΕΒ», ενώ βρίσκεται στην ατζέντα των συναντήσεων που θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Βερολίνο στις 23 Ιουλίου.

Ελληνική επιδίωξη, αλλά και αντικείμενο σοβαρού προβληματισμού εκ μέρους πολιτικών αξιωματούχων και εκπροσώπων της βιομηχανίας, είναι να υπάρξει μια ευρείας έκτασης εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη χώρα μας, και η ενέργεια που θα παράγεται να μεταφέρεται στην Ευρώπη μέσω των δικτύων που θα κατασκευαστούν στο πλαίσιο του σχεδίου Desertec το οποίο ούτως ή άλλως προβλέπει τη δημιουργία ενός πολύ ισχυρού δικτύου μεταφοράς ρεύματος από την Αφρική στην κεντρική Ευρώπη.

Το σχέδιο Desertec αποτελεί ένα τεραστίων διαστάσεων πρόγραμμα εκμετάλλευσης του ενεργειακού δυναμικού της Σαχάρας, το οποίο σε λίγες μόνο δεκαετίας, σύμφωνα με τις προβλέψεις των εμπνευστών του, θα είναι σε θέση να τροφοδοτεί με ηλεκτρική ενέργεια τις βορειοαφρικανικές χώρες και σχεδόν τη μισή Ευρώπη.

«Το πρόγραμμα Desertec συνδυάζει τις ιδανικότερες περιοχές για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας, που είναι οι έρημοι, και την κορυφαία τεχνολογία. Με τον τρόπο αυτό τόσο οι βορειοαφρικανικές χώρες όσο και η Ευρώπη μπορούν να καλύψουν όλες τις ενεργειακές τους ανάγκες. Είμαστε σε θέση να παράγουμε την εκατονταπλάσια ενέργεια από εκείνη που χρειάζεται η ανθρωπότητα», δηλώνει ένας εκ των εμπνευστών του project, Dr. Gerhard Knies.

Πηγή: Energy-press

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ