Nέες εγκαταστάσεις

Το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής φωτοβολταϊκό έργο στην Ελλάδα συνδέθηκε τον περασμένο μήνα στον Πολυδάμαντα. Η εγκατάσταση, ισχύος 10 μεγαβάτ, είναι η πρώτη από τις μεγάλες εγκαταστάσεις που σχεδιάζονται. Η ΔΕΗ σχεδιάζει επίσης ένα πάρκο ισχύος 50 μεγαβάτ στη Μεγαλόπολη και ένα ισχύος 200 μεγαβάτ στην Κοζάνη.

 
Με τα νέα νομοθετικά δεδομένα, μέχρι το τέλος του 2011 θα προστεθούν περίπου 300 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, φτάνοντας ένα σύνολο των 500 μεγαβάτ. Στόχοι του Υπουργείου Περιβάλλοντος είναι να ενισχυθούν καταρχήν οι μικρές οικιακές εγκαταστάσεις Α.Π.Ε., κυρίως μέσω του «Ειδικού Προγράμματος Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις», να κλείσουν οι ρυπογόνες μονάδες παραγωγής στα Διασυνδεδεμένα νησιά και να αντικατασταθούν με μονάδες παραγωγής Α.Π.Ε., καθώς και να απλοποιηθεί η αδειοδοτική διαδικασία όσον αφορά στις επενδύσεις σε μεγάλα έργα. Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ και άλλων ρυθμίσεων, η άδεια παραγωγής εκδίδεται πλέον από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) και οι διαδικασίες Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης (Π.Π.Ε.Α.) και Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Ε.Π.Ο.) συγχωνεύονται σε μια διαδικασία, περιορίζοντας το χρόνο αναμονής σε 8-10 μήνες (από τα 3 χρόνια που διαρκούσε μέχρι τώρα), δίνονται περισσότερα κίνητρα και τίθενται προθεσμίες στη διοίκηση.

Τα νέα κίνητρα και οι μεγάλες δυνατότητες για παραγωγή ηλιακής ενέργειας στη χώρα μας έχουν οδηγήσει στην κατάθεση αιτήσεων για εγκαταστάσεις μεγέθους 9,5 χιλιάδων μεγαβάτ, τα 2/3 των οποίων έχουν κατατεθεί από τον Ιούνιο του 2010 και μετά. Δυστυχώς, οι αιτήσεις, λόγω του μεγάλου αριθμού τους, αργούν να εξεταστούν και η σύνδεση με το δίκτυο καθυστερεί αρκετά. Οι στόχοι του υπουργείου για το 2020 είναι αρκετά συντηρητικοί, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν τις αιτήσεις που έχουν ήδη κατατεθεί και τοποθετούν την Ελλάδα στη δεύτερη θέση μετά τη Γερμανία στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας, στην οποία έχουν ήδη εγκατασταθεί και συνδεθεί περισσότερα από 17 χιλιάδες μεγαβάτ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ