Ένα φωτοβολταϊκό σύστημα στην Ελλάδα παράγει 1.150-1500 κιλοβατώρες ανά εγκαταστημένο κιλοβάτ ετησίως.

Σε ένα δώμα 55 τ.μ., το κέρδος στην 25ετία είναι 64.500 ευρώ

Γίνε συνέταιρος με τη Δ.Ε.Η.

Διαβάστηκε από 1647 αναγνώστες -

Ο ήλιος αποτελεί πλέον μία από τις καθαρότερες και πιο συμφέρουσες πηγές ενέργειας. Πέρα από το περιβαλλοντικό όφελος, τα νέα δεδομένα στη χώρα μας εξασφαλίζουν μια σίγουρη επένδυση. Σήμερα παρέχεται ενισχυμένη τιμή πώλησης της ηλιακής κιλοβατώρας στο δίκτυο, με αποτέλεσμα όχι μόνο την απόσβεση της αρχικής επένδυσης, αλλά και ένα εγγυημένο κέρδος.

 
Τι πρέπει να γνωρίζετε

Για όλες τις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων, είτε οικιακές είτε σταθμών, ισχύει η πώληση στη Δ.Ε.Η. σε σταθερές τιμές για 20 χρόνια όταν μιλάμε για εγκατάσταση σταθμών και για 25 χρόνια στα οικιακά συστήματα, από τη στιγμή της εγκατάστασης. Για να υπολογίσετε εάν αξίζει μια τέτοια επένδυση, πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν τη διαθέσιμη επιφάνεια για να τοποθετήσετε φωτοβολταϊκά, τον προσανατολισμό (ιδανικός είναι ο νότιος) του οικοπέδου και κατά πόσο σκιάζεται.
Σε γενικές γραμμές, ένα φωτοβολταϊκό σύστημα στην Ελλάδα παράγει 1.150-1500 κιλοβατώρες ανά εγκαταστημένο κιλοβάτ ετησίως. Κάθε κιλοβάτ απαιτεί σε γενικές γραμμές 7-15 τ.μ., ανάλογα πού γίνεται η εγκατάσταση, τι πλαίσιο θα επιλέξετε και την περιοχή στην οποία βρίσκεστε.

Τοποθέτηση στο σπίτι

Αν τοποθετήσετε φωτοβολταϊκά στη στέγη ή στην ταράτσα σας και παραμείνετε συνδεδεμένοι στη Δ.Ε.Η., θα εγκατασταθεί ένας μετρητής που θα μετρά την παραγόμενη ενέργεια, την οποία στη συνέχεια αγοράζει η Δ.Ε.Η. με 0,55 ευρώ την κιλοβατώρα. Η Δ.Ε.Η. αγοράζει όλη την παραγόμενη ενέργεια και υπολογίζεται πόσο ρεύμα καταναλώσατε και πόσο παράγατε και χρεώνεστε ανάλογα. Σημαντικό είναι ότι η Δ.Ε.Η. αγοράζει την κιλοβατώρα πολύ ακριβότερα από ό,τι εσείς, που θα συνεχίσετε να έχετε τις κανονικές χρεώσεις -10 με 12 λεπτά την κιλοβατώρα.

Οι προϋποθέσεις για μια τέτοια εγκατάσταση είναι:
- να είστε ιδιοκτήτης της κατοικίας,
- ο μετρητής της ΔΕΗ να είναι στο όνομά σας,
- η εγκατάσταση να μην ξεπερνά τα 10 κιλοβάτ στην ηπειρωτική χώρα και τα 5 κιλοβάτ στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά,
- να έχετε ηλιακό θερμοσίφωνα.

¶δεια από την πολεοδομία πλέον δεν απαιτείται για κατοικίες αλλά και τα όποια έσοδα από την παραγωγή ενέργειας δεν φορολογούνται. Τα ίδια δεδομένα ισχύουν και για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, εκείνες δηλαδή που απασχολούν μέχρι 10 άτομα και δεν έχουν κύκλο εργασιών πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Εγκατάσταση σε εμπορικές - βιομηχανικές στέγες

Στις βιομηχανικές στέγες για συστήματα ισχύος μέχρι και 1 μεγαβάτ δεν απαιτείται άδεια παραγωγής. Για μεγαλύτερα συστήματα απαιτείται άδεια από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.).
Για συστήματα μέχρι 100 κιλοβάτ, τα μόνα που χρειάζονται είναι η προσφορά όρων σύνδεσης με τη Δ.Ε.Η. και η υπογραφή συμβολαίου με τον ΔΕΣΜΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας). Τέλος, για συστήματα ακόμα μεγαλύτερα, χρειάζονται όλα τα παραπάνω, άδεια από τη Ρ.Α.Ε. και άδεια εγκατάστασης από την Περιφέρεια.

Επένδυση σε φωτοβολταϊκό σταθμό

Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει ορίσει ως εθνικό στόχο μέχρι το 2020, το 40% της ενέργειας που καταναλώνεται, να καλύπτεται από ανανεώσιμες πηγές. Συγκεκριμένα για τις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών, ο στόχος είναι μέχρι το 2014 να έχουν φτάσει τα 1.500 μεγαβάτ και ως το 2020 τα 2.200 μεγαβάτ. Από αυτά τα ποσά, τα 750 μεγαβάτ θα δοθούν σε αγρότες αποκλειστικά και τα υπόλοιπα σε άλλους επενδυτές, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι οικιακές εγκαταστάσεις. Οι τιμές αγοράς της κιλοβατώρας από τη ΔΕΗ κυμαίνονται από 40 έως 45 λεπτά τον πρώτο χρόνο με μια σταδιακή μείωση στα επόμενα χρόνια. Οι συμβάσεις διαρκούν 20 χρόνια και η απόσβεση είναι εγγυημένη.

Γενικά

Το σημαντικότερο που πρέπει να προσέξετε, είναι η κλίση και ο προσανατολισμός. Οι ιδανικές συνθήκες, όπου η απόδοση των φωτοβολταϊκών είναι στο 100%, είναι 25-30 μοίρες κλίση με νότιο προσανατολισμό.

Κέρδος

Ανάλογα με τα κιλοβάτ που θα εγκαταστήσετε, υπολογίζεται και το κέρδος. Δηλαδή, ουσιαστικά ανάλογα με το χώρο και τα χρήματα που μπορείτε να διαθέσετε. Σε γενικές γραμμές, σε ένα δώμα θα χρειαστείτε 10-15 τ.μ. για ένα κιλοβάτ και σε μια στέγη 7-10 τ.μ. Από τα όρια του δώματος και της στέγης πρέπει απαραιτήτως να υπάρχει μια απόσταση μισού μέτρου.
Εγκατάσταση 1 κιλοβάτ αποδίδει 650 με 800 ευρώ ετησίως
Εγκατάσταση 3 κιλοβάτ αποδίδει 1.950 με 2.400 ευρώ ετησίως
Εγκατάσταση 5 κιλοβάτ αποδίδει 3.250 με 4.000 ευρώ ετησίως
Εγκατάσταση 7 κιλοβάτ αποδίδει 4.550 με 5.600 ευρώ ετησίως
Εγκατάσταση 10 κιλοβάτ αποδίδει 6.500 με 8.000 ευρώ ετησίως

Τα παραπάνω ποσά είναι εγγυημένα για 25 χρόνια, με μια μείωση της απόδοσης των πάνελ περίπου 0,5% ετησίως.
Για παράδειγμα, σε ένα δώμα με καθαρό χώρο 55 τ.μ. μπορεί να τοποθετηθεί σύστημα 5 κιλοβάτ. Το κόστος είναι περίπου 25.000 ευρώ και αν το 75% είναι από δεκαετές δάνειο, η απόσβεση της εγκατάστασης πραγματοποιείται σε λιγότερο από 9 χρόνια και τα κέρδη από αυτήν στην 25ετία είναι 64.500 ευρώ.

Εφόσον καταλήξετε στα παραπάνω, η διαδικασία, ανάλογα την εγκατάσταση, είναι η εξής:

Για οικιακές εγκαταστάσεις μέχρι 10 κιλοβάτ
- Υποβάλετε αίτηση στην τοπική Δ.Ε.Η. για προσφορά όρων σύνδεσης, όπου αναφέρονται τα έργα σύνδεσης και το κόστος τους.
- Υπογράφετε σύμβαση συμψηφισμού με τη Δ.Ε.Η.
- Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού και μετά από έλεγχο από τη Δ.Ε.Η. ενεργοποιείται η σύνδεσή σας.

Για κτιριακές εγκαταστάσεις 10-100 κιλοβατ
- Υποβάλετε αίτηση στην τοπική Δ.Ε.Η. για προσφορά όρων σύνδεσης, όπου αναφέρονται τα έργα σύνδεσης και το κόστος τους.
- Υπογράφετε σύμβαση συμψηφισμού με τη Δ.Ε.Η.
- Υπογράφετε σύμβαση αγοραπωλησίας με τον Δ.Ε.Σ.Μ.Η.Ε.
- Κάνετε την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού και μετά από έλεγχο από τη Δ.Ε.Η. ενεργοποιείται η σύνδεσή σας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ