Στο πείραμα, που κράτησε 20 μέρες, παράχθηκε από ένα τετραγωνικό μέτρο αρκετή ενέργεια για να λειτουργήσουν 1.422 τηλεοράσεις για μία ώρα.

Καλύψτε τις ενεργειακές ανάγκες της πόλης σας περπατώντας

Στην πόλη Shibuya της Ιαπωνίας ξεκίνησε ένα πείραμα για την παραγωγή ηλεκτρισμού από τις δονήσεις που προκαλούνται από το περπάτημα και την κίνηση των αυτοκινήτων. Αν εφαρμοζόταν το πείραμα σε μεγαλύτερη κλίμακα, θα μπορούσε η ίδια η πόλη να παράγει όση ενέργεια απαιτεί.

 
Το πείραμα ξεκίνησε με ένα τετραγωνικό μέτρο, τοποθετημένο όμως σε στρατηγικό σημείο: σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους του κόσμου, τη διάβαση για το σταθμό της Shibuya, όπου υπολογίζεται ότι περνάνε 900.000 άνθρωποι καθημερινά. Το σύστημα βασίζεται σε μια τεχνολογία που ανέπτυξε ο Kohei Hayamizu, που εκμεταλλεύεται την ιδιότητα που έχουν ορισμένα υλικά να παράγουν ηλεκτρισμό όταν πιέζονται.
Ο Hayamizu υποστηρίζει ότι το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές περιπτώσεις, ανεξαρτήτου μεγέθους, από κινητά τηλέφωνα μέχρι και μεγάλους αυτοκινητόδρομους, για την παραγωγή της απαιτούμενης ενέργειας.
Το πείραμα κράτησε 20 μέρες και πιστεύεται ότι παράχθηκε αρκετή ενέργεια ώστε να δουλέψουν 1.422 τηλεοράσεις για μία ώρα από ένα και μόνο τετραγωνικό μέτρο. Σκοπός του επιστήμονα ήταν επίσης να μας θυμίσει την «πίεση» που υπάρχει για τη χρήση νέων και καθαρών μορφών ενέργειας.
Παρόμοιας λογικής είναι και η λεγόμενη «Φάρμα Πλήθους» (Crowd Farm). Η ιδέα είναι δύο Αμερικάνων φοιτητών, οι οποίοι προτείνουν ένα μεγάλο φάσμα ενεργειών, με βάση πάντα τον άνθρωπο, απΆ όπου μπορεί να παραχθεί ενέργεια. Από τα φώτα του ποδηλάτου μέχρι το απαραίτητο ρεύμα για μια συναυλία, όπου το ενθουσιασμένο κοινό θα παράγει τον ηλεκτρισμό για να τροφοδοτήσει τον ήχο.
Μόνο πρόβλημα προς το παρόν είναι να βρεθεί ένας τρόπος αποθήκευσης αυτής της ενέργειας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ