Από αριστερά ο κ. Γιώργος Μαυρουλέας μέλος του ΠΣΕΜ & συντονιστής ημερίδας, ο κ. Φάνης Καλογερόπουλος μηχανικός ΕΜΠ της Bituline και ο κ. Παναγιώτης Καλουδάς Επιθεωρητής Πωλήσεων Τμήματος Τεχνικών Έργων της Isomat.

Ο κ. Γιάννης Κοντούλης, Γενικός Διευθυντής της Knauf Insulation στην Ελλάδα, κατά την ομιλία του στην ημερίδα του ΠΣΕΜ.

Μεγάλο ενδιαφέρον και για την ομιλία του κ. Δημήτρη Λάμαρη, χημικού μηχανικού του ομίλου Έλτον.

Ο ΠΣΕΜ ρίχνει «φως» στην αναβάθμιση κτιρίων

Διαβάστηκε από 1426 αναγνώστες -

Καινοτόμες τεχνικές εφαρμογές μόνωσης, νέες τεχνολογίες υλικών και η νομοθεσία στην Ελλάδα και την Ευρώπη, παρουσιάστηκαν σε ημερίδα του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εταιρειών Μόνωσης.

 
Με μεγάλη συμμετοχή, έντονο ενδιαφέρον αλλά και ομιλίες των πλέον εξειδικευμένων ανθρώπων της αγοράς, πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με τίτλο «Παθολογία κτιρίων – Αποκατάσταση – Στεγάνωση – Ενεργειακή Αναβάθμιση», που διοργάνωσε στις αρχές του μήνα, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιρειών Μόνωσης. Κατά τη διάρκειά της αναλύθηκαν με μεγάλη λεπτομέρεια, πλήθος τεχνικών και μη, θεμάτων, με στόχο την ενημέρωση των παρευρισκομένων σε καινούργιες και καινοτόμες τεχνικές εφαρμογές, νέες τεχνολογίες υλικών, καθώς και στους σχετικούς κανόνες της ευρωπαϊκής, αλλά και της εθνικής νομοθεσίας, για όλα τα σχετικά θέματα.

Το «χορό» των ομιλιών άνοιξε ο κ. Παναγιώτης Καλουδάς Επιθεωρητής Πωλήσεων Τμήματος Τεχνικών Έργων της Isomat, ο οποίος και μίλησε για την ενανθράκωση και την επισκευή σκυροδέματος, επισημαίνοντας το διαχωρισμό των επισκευαστικών υλικών σε γενικής χρήσης και υψηλών απαιτήσεων (σκυροδέματος), αλλά και λεπτομέρειες γύρω από τον καθαρισμό της επιφάνειας για την εμφάνιση του προβλήματος. Επιπλέον παρουσίασε τα ενέσιμα εποξειδικά προϊόντα της Isomat, όπως το Epomax-L10 (ενέσιμη εποξειδική ρητίνη δύο συστατικών, για ρωγμές εύρους 0,5-3,0 mm) και το Durebond (ενέσιμη εποξειδική ρητίνη δύο συστατικών, για ρωγμές εύρους >3,0 mm – γέφυρα πρόσφυσης), καθώς και τσιμεντοειδή επισκευαστικά υλικά για αποκατάσταση γεωμετρίας, όπως το Ferroseal (Τσιμεντοειδής αντιδιαβρωτική επάλειψη οπλισμού, για την προστασία του σιδηρού οπλισμού από τη διάβρωση) και η σειρά τσιμεντοκονιαμάτων Megacret, αλλά και σύνθετα υλικά ενίσχυσης, όπως το Epomax-LD (εποξειδική ρητίνη εμποτισμού δύο συστατικών, για τον εμποτισμό υφασμάτων και την επικόλληση υφασμάτων από συνθετικές ίνες, όπως τα υαλοϋφάσματα).

Κριτήρια επιλογής ασφαλιστικών μεμβρανών
Εν συνεχεία, ο κ. Φάνης Καλογερόπουλος, μηχανικός ΕΜΠ, για λογαριασμό της εταιρείας Bituline A.B.E.E., ανέλυσε τους λόγους της μετεξέλιξης της στεγανοποίησης επιφανειών με δύο ή με μία και μόνη στρώση ασφαλτικής μεμβράνης, αλλά και γενικότερα τα κριτήρια επιλογής ασφαλτικών μεμβρανών. Παρουσιάζοντας μάλιστα και σχετικά παραδείγματα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το σύστημα στεγανοποίησης δύο στρώσεων με ασφαλτικές μεμβράνες τροποποιημένης ασφάλτου και οπλισμό υψηλής ποιότητας, αποτελεί σε γενικές γραμμές, από οικονομικοτεχνικής άποψης, την πλέον αξιόπιστη και μακροβιότερη λύση.

Διαχείριση υγρασίας σε θερμομόνωση
Για τη διαχείριση της υγρασίας στη θερμομόνωση, μίλησε από την πλευρά του, ο κ. Γιάννης Κοντούλης, Γενικός Διευθυντής της Knauf Insulation στην Ελλάδα. Ο κ. Κοντούλης προσπάθησε να απαντήσει στο που, πως, πότε και γιατί εμφανίζεται υγρασία σε ένα κτίριο, υπογραμμίζοντας τη σημασία της θερμομόνωσης για:
  • Οικονομία για την τσέπη (εξοικονόμηση ενέργειας ιδιώτη).
  • Αειφορία για τον πλανήτη (εξοικονόμηση ενέργειας χώρας).
  • Θερμική άνεση (χωρίς μόνωση, ακόμη και με φουλ θέρμανση, οι τοίχοι είναι παγωμένοι το χειμώνα - καυτοί το καλοκαίρι).
  • Υγιεινή – μούχλες.
  • Πυρασφάλεια – προστασία από πυρκαγιά με ¶καυστα υλικά κατηγορίας Α1 Euroclass.
  • Ηχομόνωση – ησυχία.
  • Διαπνοή – μόνωση με υλικά που ευνοούν την διάχυση των υδρατμών και επιτρέπουν στους τοίχους να αναπνέουν.
Επίσης, ανέλυσε τα χαρακτηριστικά των μονωτικών υλικών, όπως το πάχος της μόνωσης, το συντελεστή λ και την πυρασφάλεια, ενώ παρουσίασε και σχετικές εφαρμογές τους στην πράξη.

Ιδιότητες και εφαρμογές αφρού πολυουρεθάνης
Στην ημερίδα του ΠΣΕM συμμετείχε και ο κ. Δημήτρης Λάμαρης, χημικός μηχανικός του ομίλου Έλτον, με την ομιλία του να περιστρέφεται γύρω από τις εξαιρετικές ιδιότητες και εφαρμογές του ψεκασμού σκληρού Αφρού Πολυουρεθάνης. Πιο συγκεκριμένα, ταξινόμησε ως βασικές ιδιότητες του υλικού, τη θερμική αγωγιμότητά του, την υψηλή στεγανωτική και θερμομονωτική του ικανότητα και την εξαιρετική αντίστασή του σε ακραίες θερμοκρασίες.
Όσον αφορά δε, τις εφαρμογές του υλικού, ισχυρίστηκε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή μονώσεων σε ιδιωτικά και βιομηχανικά κτίρια όπως, για τη μόνωση ταρατσών, για εξωτερική θερμομόνωση κελύφους και για κάθε βιομηχανική μόνωση όπως, ψυκτικές συσκευές, γεωργικά κτίρια και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Στεγανοποίηση υποστρωμάτων πριν την τοποθέτηση πλακιδίων
Ακολούθησε η ομιλία του κ. Θοδωρή Τερζανίδη, Προϊσταμένου του τεχνικού τμήματος της εταιρείας Kerakoll Hellas, η οποία και αφορούσε τη στεγανοποίηση υποστρωμάτων, πριν την τοποθέτηση πλακιδίων. Ο κ. Τερζανίδης ανέλυσε τους τύπους των στεγανοποιητικών συστημάτων (ασφαλτο-πολυμερείς μεμβράνες, μεμβράνες από πλαστικά υλικά, τσιμεντο-πολυμερείς μεμβράνες, ωσμωτικά τσιμέντα, μεμβράνες σε διάλυμα, υγρές μεμβράνες), ενώ -μεταξύ άλλων- αναφέρθηκε στο Ευρωπαϊκό Πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 14891:2012, το οποίο και ισχύει από την 1η Μαρτίου του 2014, για τα προϊόντα υγρής εφαρμογής για αδιαβροχοποίηση επιφανειών κάτω από επίστρωση με κόλληση κεραμικών πλακιδίων.

Παράλληλα, παρουσίασε το νέο προϊόν της εταιρείας, Aquastop Nanoflex, το οποίο και αποτελεί την πρώτη αλκαλίμαχη και ανθεκτική στο χλώριο, στεγανοποιητική μεμβράνη διαπνοής. Το Aquastop Nanoflex ταξινομήθηκε από το πρότυπο ως CM01P και σύμφωνα με τον κ. Τερζανίδη, το μυστικό της μεμβράνης είναι στο επαναστατικό πλέγμα Nanotech, το οποίο και αντικαθιστά όλες τις παραδοσιακές πρώτες ύλες, που χρησιμοποιούνται στα στεγανοποιητικά κονιάματα δύο συστατικών, αναιρώντας τους τεχνικούς περιορισμούς και τους περιορισμούς εφαρμογής που έχουν μεμβράνες στεγανοποίησης. 

Νέα συστήματα και τεχνολογίες για την προστασία του οπλισμού σκυροδέματος
Την ημερίδα «έκλεισε», ο κ. Πέτρος Φώσκολος, πολιτικός μηχανικός της εταιρείας Sinteco Hellas, με την ομιλία του για την προστασία και την αναβάθμιση των κατασκευών οπλισμού σκυροδέματος. Ο κ. Φώσκολος μίλησε για τα νέα συστήματα και τις τεχνολογίες στο συγκεκριμένο τομέα, δίνοντας έμφαση στους εμφυτευμένους αναστολείς διάβρωσης τύπου κυψέλης. Παρουσίασε μάλιστα και σχετικές εφαρμογές σε έργα στα οποία συμμετείχε η Sinteco Hellas, όπως στο Atlantica Akti Zeus Hotel & Resorts στο Ηράκλειο Κρήτης και το Cronwell Resort Sermilia στη Χαλκιδική.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ