Ομιλία Υπουργού ΠΕΚΑ στο συνέδριο «Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας»

Γιάννης Μανιάτης: «Σταθερή, φιλόδοξη και αποτελεσματική η πολιτική ανάδειξης της Ελλάδας ως νέου γεωπολιτικού παίκτη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη»

 
«Τον τελευταίο μήνα, είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ πέντε πρωτεύουσες: Ουάσιγκτον, Ρώμη, Βρυξέλλες, Κωνσταντινούπολη, Λευκωσία. Περιοχές στις οποίες έκανα αυτό που όφειλα ως Έλληνας Υπουργός. Δηλαδή, να αναδείξω το νέο γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη.

Με μια φράση, η εμπειρία ήταν εξαιρετικά θετική. Για πρώτη φορά η Ελλάδα, γεωπολιτικά, γεωοικονομικά, στρατηγικά, ενεργειακά, κοιτάει τους γείτονες και τους εταίρους της στα μάτια, ισότιμα, όχι πια ως μια μικρή χώρα με μια αδύνατη οικονομία, αλλά κυρίως ως μια χώρα που έχει μια εξέχουσα γεωγραφική θέση, που έχει προικιστεί από την ίδια τη γεωγραφία και τη γεωλογία με έναν υπόγειο πλούτο και που ταυτόχρονα –και αυτή είναι η τρίτη παράμετρος- έχει αποφασίσει και έχει χαράξει και εφαρμόζει μια σταθερή, φιλόδοξη, διαρκή, επίμονη και αποτελεσματική πολιτική στην ανάδειξή της ως νέου γεωπολιτικού παίκτη στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.

Τα πέντε σημεία στα οποία θα ήθελα να αναφερθώ πολύ συνοπτικά, είναι τα ακόλουθα:
  • Πρώτον, το χθεσινό κλίμα συναίνεσης μετά τη συνάντηση Βενιζέλου – Τσίπρα, γιατί θεωρώ πως είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα το ότι στα εθνικά ζητήματα βρίσκουμε συναινέσεις και μπορούμε να συνομιλούμε με τους γείτονες και εταίρους μας με ενιαία φωνή, στα βασικά ζητήματα που απασχολούν την πατρίδα.
  • Η δεύτερη παράμετρος, που μοιραία επηρεάζει το δικό μας προβληματισμό, είναι η ραγδαία και πρωτοφανής για τις τελευταίες δεκαετίες πτώση της τιμής του πετρελαίου που αλλάζει όλους τους γεωπολιτικούς συσχετισμούς και ταυτόχρονα σε μεγάλο βαθμό επηρεάζει και τα σχέδια των επιχειρήσεων.
  • Η τρίτη παρατήρηση έχει ένα τίτλο, επιτρέψτε μου να το πω, λίγο προβοκατόρικο: Μετά τον Nabucco και τον South Stream, τι στην ευρύτερη περιοχή;
  • Το τέταρτο ζήτημα έχει να κάνει με τις στρατηγικές, τις πολιτικές, τις ενέργειες και τους σχεδιασμούς της χώρας στην ευρύτερη γεωπολιτική της αναβάθμιση, κυρίως μέσα από τη διέλευση αγωγών μεταφοράς Φυσικού Αερίου, αλλά ταυτόχρονα και μέσα από τους Διαγωνισμούς αξιοποίησης των εθνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
  • Το πέμπτο ζήτημα – γιατί όλα όσα προανέφερα έχουν μια μεσομακροπρόθεσμη επίπτωση στην ελληνική οικονομία, που είναι η καρδιά του προβληματισμού του συνεδρίου – είναι η επείγουσα στήριξη της εθνικής οικονομίας, μέσα από τον τομέα της οικοδομής, με ρευστότητα που μπορεί ταυτόχρονα να κινητοποιήσει επενδυτικές δυνάμεις και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Μιλώ για την Εξοικονόμηση Ενέργειας, την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων.

Σε αυτές τις πέντε προτεραιότητες, εάν κάποιος επιχειρήσει να προσεγγίσει το τι πράττει η χώρα, νομίζω ότι μπορεί να στείλει ένα μήνυμα αισιοδοξίας και προς την ελληνική κοινωνία, αλλά και προς τους διεθνείς συνομιλητές μας. Η χθεσινή συναίνεση, το θετικό κλίμα που υπήρξε στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, των σχέσεών μας με τους γείτονες, την προστασία της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και όλα αυτά τα ζητήματα που μοιραία επηρεάζουν και την εξωτερική πολιτική της χώρας, αλλά και ασφαλώς την εσωτερική πολιτική", ανέφερε ο υπουργός μεταξύ άλλων.


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ