Γιατί αλλάζεις μόνο τον καυστήρα κύριε Διαχειριστά;

Διαβάστηκε από 2141 αναγνώστες -

Το φυσικό αέριο έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Περισσότεροι από 300.000 καταναλωτές είναι συνδεδεμένοι με το δίκτυο Φυσικού Αερίου στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη και στη Θεσσαλία και οι περισσότεροι από αυτούς έχουν δει μείωση στο κόστος θέρμανσης των σπιτιών τους. Κάποιοι μάλιστα αρκετά σημαντική (πάνω από 50% έως και 70%).

 
  • Κάποιοι;
  • Γιατί όχι όλοι
  • Το ίδιο αέριο δεν καίνε όλοι;
Ναι, το αέριο είναι το ίδιο, η εγκατάσταση όμως δεν είναι η ίδια, και εξηγούμαι:
Τις περισσότερες φορές η πρόταση που φτάνει στη συνέλευση των ιδιοκτητών μιας πολυκατοικίας που εξετάζει τη σύνδεση της κεντρικής θέρμανσης με το δίκτυο του Φυσικολυ Αερίου, έχει την παρακάτω μορφή:
- Τελικό κόστος με αντικατάσταση καυστήρα:4.000¤
- Τελικό κόστος με αντικατάσταση λέβητα & καυστήρα: 8.500¤
- Προαιρετική αντικατάσταση παλαιάς χτιστής καμινάδας με νέα μονωμένη: 1.500¤
Αν το δεις επιφανειακά με 4.000¤ (περίπου 400-500¤ ανά διαμέρισμα) έχεις «καθαρίσει» και απολαμβάνεις όλα τα οφέλη του Φυσικού Αερίου και κυρίως μειωμένη τιμή κατά 30% σε σχέση με το πετρέλαιο.

  • Φτάνει όμως αυτό;
  • Μήπως θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι καλύτερο;

Ναι, θα μπορούσατε να κάνετε κάτι πολύ καλύτερο, αν απλά κάποιος «ειδικός» σας είχε ενημερώσει σωστά, ώστε να επιλέξετε όχι μόνο βάσει του «κόστους κτήσης», αλλά κυρίως βάσει του «κόστους χρήσης». Στο κάτω κάτω, εσείς θα ζείτε σε αυτό το σπίτι και για τα επόμενα χρόνια.

Τοποθετώντας ένα νέο καυστήρα αερίου πάνω σε έναν παλιό (20+ ετών) λέβητα, έχετε το ίδιο παλιό, γερασμένο, ενεργοβόρο σύστημα με πριν, που απλά καίει διαφορετικό –πιο οικονομικό αλήθεια - καύσιμο.

Όμως…
  • Αν απλά αλλάζατε και την καμινάδα θα μπορούσε ο νέος σας καυστήρας να ρυθμιστεί πιο σωστά, πιο οικονομικά, σε χαμηλότερη θερμοκρασία καυσαερίων, οπότε θα είχατε επιπλέον 5-10% οικονομία στην κατανάλωση καυσίμου. (πρακτικά την καμινάδα θα αναγκαστείτε να την αλλάξετε μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, σπάνια όμως θα σας το πουν αυτό στη φάση της προσφοράς...)
  • Αν αλλάζατε και το λέβητα με ένα νέο, σύγχρονο, θα είχατε ένα πολύ καλύτερο βαθμό απόδοσης, άρα ένα επιπλέον 10-15% οικονομία στην κατανάλωση. (πρακτικά και το λέβητα θα αλλάξετε σε 2-3 χρόνια γιατί, ναι κάνατε μεταμόσχευση καρδιάς, αλλά το κορμί είναι γέρικο, πόσο ακόμα να αντέξει…;)
  • Αν μάλιστα προχωρούσατε και σε εγκατάσταση ενός σύγχρονου λέβητα με τεχνολογία συμπύκνωσης καυσαερίων και μεταβλητή (inverter) ρύθμιση ισχύος ανάλογα με τις απαιτήσεις του κτιρίου, τον αριθμό δηλαδή των διαμερισμάτων –ή των σωμάτων σε περίπτωση αυτονομίας με θερμοστατικές κεφαλές- που ζητούν θέρμανση κάθε στιγμή, (NAI, υπάρχουν τέτοιοι λέβητες σήμερα) τότε μιλάμε για μία επιπλέον 15-20% οικονομία, συμπληρωματικά όλων των παραπάνω… 

Δηλαδή αν απλά αλλάζοντας καύσιμο πετύχαμε ένα 30% οικονομία, θα μπορούσαμε αλλάζοντας και το σύστημα θέρμανσης να φτάσουμε ακόμα και στο 70% οικονομία σε σχέση με την υφιστάμενη παλαιά εγκατάσταση!

Και θα είχαμε ένα σύστημα θέρμανσης που πρωτίστως εξοικονομεί ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Αυτό σημαίνει πως όποια κι αν είναι η φορολογική / τιμολογιακή εξέλιξη της τιμής του Φ. Αερίου, εσείς θα έχετε ένα 30-40% ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ!

Μια εξοικονόμηση που θα αποσβέσει το επιπλέον κόστος της αρχικής εγκατάστασης μέσα σε 2-3 έτη και θα προσφέρει ΜΟΝΟ ΚΕΡΔΟΣ για τα επόμενα χρόνια…

Μήπως να το ξανασκεφτείτε κύριε Διαχειριστά….;

Φιλικά
Χάρης Μαυρής
Μηχ/γος Μηχ/κος Τ.Ε.
Δ/ντης Τμήματος Φ.Αερίου ”KLIMATIKA”
www.klimatika.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ