Τι είναι το πορτοκαλί τιμολόγιο ρεύματος. Ποιους αφορά;

Τι είναι το πορτοκαλί τιμολόγιο ρεύματος. Ποιους αφορά;

2.224 επισκέψεις στο άρθρο (15/01/2024)
Σχολιάστε

- To ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ τιμολόγιο είναι κυμαινόμενης χρέωσης
- Το παρακολουθείς realtime (σε πραγματικό χρόνο) και παίρνεις τα μέτρα σου
- Μπορείς να το επιλέξεις μόνο αν βάλεις έξυπνο μετρητή και χρεώνεσαι ανά ώρα, ανάλογα με τις κιλοβατώρες που καίς
- Έχεις τη δυνατότητα αποχώρησης χωρίς ποινή πρόωρης διακοπής

Ένα νοικοκυριό ή μια επιχείρηση, μπορεί να επιλέξει, για την σύνδεση του με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ πολλών προτάσεων από παρόχους ενέργειας της ελληνικής αγοράς.

Από φέτος οι δυνατότητες που δίνονται από τους παρόχους, αφορούν σε 4 τύπους τιμολόγησης της κατανάλωσης. Αυτό που ονομάζουμε «χρωματιστά τιμολόγια». Έτσι, υπάρχουν τα ΜΠΛΕ τιμολόγια (σταθερής χρέωσης της κιλοβατώρας, για διάστημα 12 μηνών και με ποινή στην περίπτωση αλλαγής παρόχου πριν την λήξη του 12μήνου). Τα ΠΡΑΣΙΝΑ τιμολόγια (στα οποία μεταφέρθηκε πάνω από το 80% των συνδέσεων που δεν επέλεξαν κάποιο άλλο «χρώμα σύνδεσης» οι κάτοχοι των οποίων θα γνωρίζουν την τιμή χρέωσης της kWh τους στην αρχή κάθε μήνα). Τα ΚΙΤΡΙΝΑ τιμολόγια (κυμαινόμενης χρέωσης την οποία θα την μαθαίνουν στο τέλος του μήνα για όσα έχουν ήδη «κάψει»). 

To ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ τιμολόγιο είναι κυμαινόμενης χρέωσης

Πέρα από τα πιο πάνω που αφορούν την συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών (σε 7.300.000 υπολογίζονται συνολικά) υπάρχουν και τα ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ τιμολόγια. Το πορτοκαλί τιμολόγιο ρεύματος αφορά μία μικρή μερίδα καταναλωτών και πρόκειται για ένα τιμολόγιο δυναμικής χρέωσης. Περιλαμβάνει δηλαδή τη δυνατότητα μεταβαλλόμενης (ή δυναμικής) τιμολόγησης, με διαφορετικές τιμές χρέωσης, ακόμα και μέσα στην ημέρα, με βάση τα πάνω και τα κάτω των τιμών χρηματιστηριακής αγοράς με τις οποίες αγοράζουν, σε τιμές χονδρικής, το ρεύμα που διαθέτουν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΗ, Εlpedison, Protergia κλπ).

Το παρακολουθείς realtime (σε πραγματικό χρόνο) και παίρνεις τα μέτρα σου

Για να χει την δυνατότητα ένα νοικοκυριό ή μια επιχείρηση να μπει σε αυτήν την κατηγορία δυναμικής τιμολόγησης (πορτοκαλί τιμολόγιο), απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εγκατάσταση έξυπνου μετρητή ενέργειας (ο οποίος προσφέρει δυνατότητες αυτό-ελέγχου κατανάλωσης μέσα από realtime παρατήρηση του τι επίδραση έχει κάθε ενέργεια κατανάλωσης, στις χρεώσεις που θα ρθουν π.χ. άναψα στο φούλ το αερόθερμο ή έβαλα νέο ψυγείο καλύτερης ενεργειακής απόδοσης κλπ).

Μπορείς να το επιλέξεις μόνο αν βάλεις έξυπνο μετρητή και χρεώνεσαι ανά ώρα, ανάλογα με τις κιλοβατώρες που καίς

Στην παρούσα φάση (και για κάποια χρόνια ακόμη) τα πορτοκαλί τιμολόγια ρεύματος αφορούν ελάχιστους καταναλωτές, οι οποίοι διαθέτουν ήδη έξυπνο μετρητή κατανάλωσης (απαραίτητη προυπόθεση σύνδεσης με πορτοκαλί τιμολόγιο καθώς ο έξυπνος μετρητής δίνει την δυνατότητα στον πάροχο να  χρεώνει την κιλοβατώρα ανά ώρα μέσα στην μέρα με βάση τις μεταβαλλόμενες τιμές αγοράς αλλά και στον καταναλωτή να βλέπει «τι καίει» «πότε το καίει» και να λαμβάνει τα μέτρα του).

Συνέχεια του άρθρου >>>