Ενεργειακή απόδοση επιχειρήσεων 3γενούς τομέα - Μέχρι πότε οι αιτήσεις

Ενεργειακή απόδοση επιχειρήσεων 3γενούς τομέα - Μέχρι πότε οι αιτήσεις

  • Ενεργειακή απόδοση επιχειρήσεων 3γενούς τομέα - Μέχρι πότε οι αιτήσεις
  • Ενεργειακή απόδοση επιχειρήσεων 3γενούς τομέα - Μέχρι πότε οι αιτήσεις

Ενεργειακή απόδοση επιχειρήσεων 3γενούς τομέα - Μέχρι πότε οι αιτήσεις

1.522 επισκέψεις στο άρθρο (26/03/2024)
Σχολιάστε

- Η ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας
- Νέα ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα
- Η ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος
- Εφαρμόζεται η μέθοδος της άμεσης αξιολόγησης

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψιν το αυξημένο ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα: «Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης επιχειρήσεων του τριτογενούς τομέα», ανακοινώνει ότι δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν σΆ αυτό, να επεξεργαστούν και να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μέχρι και τις 15 Απριλίου 2024, στις 18:00.

Υπενθυμίζεται πως οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του προγράμματος: https://exoikonomoepixeiro.energy-invest.gov.gr/ και εφαρμόζεται η μέθοδος της άμεσης αξιολόγησης (First in-First out).
 

Σπεύσατε: Αντίστροφη μέτρηση για τον δεύτερο γύρο του «Εξοικονομώ 2023»

Υπεγράφη η απόφαση για την προκήρυξη του β κύκλου του «Εξοικονομώ 2023» από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρο Σκυλακάκη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκο Παπαθανάση.

Το πρόγραμμα ανοίγει για υποβολή αιτήσεων από τις 7.2.2024 έως τις 29.3.2024, με προϋπολογισμό 110 εκατ. ευρώ, που κατευθύνονται, αποκλειστικά, σε ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά.

Ειδικότερα, όσον αφορά στους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής στον β κύκλο, δυνητικοί δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα που έχουν εμπράγματο δικαίωμα (πλήρης κυριότητα, επικαρπία, ψιλή κυριότητα) σε επιλέξιμη κατοικία, δηλαδή μονοκατοικία ή διαμέρισμα που υφίσταται νόμιμα, χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, η οποία δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα και έχει καταταγεί βάσει του Πρώτου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Α¶ Π.Ε.Α.) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ.

Για κάθε δυνητικό ωφελούμενο, το ατομικό εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ και το οικογενειακό τις 10.000 ευρώ. Το μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης, διαμορφώνεται σε 75% στην περίπτωση της ιδιοκατοίκησης από τον αιτούντα και σε 65% στην περίπτωση δωρεάν παραχώρησης σε έτερο πρόσωπο ή ενοικίασης.
 

Τι περιλαμβάνουν οι παρεμβάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού

Στο πλαίσιο του προγράμματος είναι επιλέξιμες παρεμβάσεις που αφορούν στις εξής πέντε, βασικές κατηγορίες δαπανών:

1. Αντικατάσταση κουφωμάτων
2. Τοποθέτηση/αναβάθμιση θερμομόνωσης
3. Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης
4. Σύστημα ζεστού νερού χρήσης με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)
5. Εγκατάσταση έξυπνου συστήματος διαχείρισης (smart home)

Αξίζει να επισημανθεί πως ο ΦΠΑ αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη για το πρόγραμμα και δηλώνεται διακριτά στα παραστατικά. Εάν οι προμηθευτές υπάγονται σε καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ ή απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης και καταβολής φόρου, πρέπει να δηλωθεί το ποσοστό ΦΠΑ που ισχύει.
 

Συνέχεια του άρθρου >>>