Επίλεξε την θερμοκρασία που θες! Αυτονομία στην πολυκατοικία!

6.463 επισκέψεις στο άρθρο

Γιατί η αυτονόμηση θέρμανσης είναι η λύση; Ο όρος «αυτόνομη θέρμανση» αναφέρεται στις εγκαταστάσεις θέρμανσης στις οποίες ο ιδιοκτήτης έχει τη δυνατότητα να επιλέγει κάθε στιγμή τη θερμοκρασία στον χώρο του και να πληρώνει όσο θέλει! Δες τώρα πως αλλάζουν τα δεδομένα για την αυτόνομη θέρμανση.

ELITH
THERMOVENT HELLAS A.E.
Αλλαγές για την αυτονόμηση από την κεντρική θέρμανση, που θα δώσει λύση σε αρκετούς ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, προωθεί το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος.
  • Ξέχνα τις γενικές συνελεύσεις της πολυκατοικίας, δεν είναι απαραίτητες για να αποκοπεί το διαμέρισμα σου από το κεντρικό σύστημα θέρμανσης.
Για να αποκοπεί ένα διαμέρισμα από το κεντρικό σύστημα θέρμανσης, δεν χρειάζεται πλέον η απόφαση της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας, με ποσοστό τουλάχιστον 50,1%, όπως ίσχυε παλιότερα.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, στους «φορείς» που προβλέπει η τροπολογία περιλαμβάνεται και η γενική συνέλευση της πολυκατοικίας, κάτι που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται πλέον η έγκρισή της.
Με αυτό τον τρόπο τα νοικοκυριά απαλλάσσονται από διαδικαστικά εμπόδια και αποκτούν πρόσβαση στην πλέον φιλική προς το περιβάλλον μορφή ενέργειας, το φυσικό αέριο, συμβάλλοντας στον περιορισμό του φαινομένου της αιθαλομίχλης και την προστασία του περιβάλλοντος.
Η Ένωση Επαγγελματιών Φυσικού Αερίου καλωσόρισε τον περασμένο Χειμώνα τη νομοθετική ρύθμιση (Ν.4447/2016) που προβλέπει ότι για την τοποθέτηση ανεξάρτητων μονάδων θέρμανσης δεν απαιτείται έγκριση ή απόφαση της γενικής συνέλευσης, αφού καθιστά σημαντικά πιο άμεση, εύκολη και ευνοϊκή την αυτόνομη σύνδεση ενός διαμερίσματος με το δίκτυο φυσικού αερίου.
 Τι λέει ο νόμος
«Για την τοποθέτηση μετρητικών ή ρυθμιστικών διατάξεων ενέργειας ή ανεξάρτητων μονάδων θέρμανσης σε μεμονωμένες ιδιοκτησίες καταναλωτών σε υφιστάμενα πριν από την έναρξη εφαρμογής του παρόντος νόμου κτίρια καθώς και σε όσα κτίρια ανεγερθούν μετά την έναρξη εφαρμογής αυτού, δεν απαιτείται προηγούμενη έγκριση ή απόφαση οργάνου ή ενημέρωση ή άδεια άλλης αρχής ή φορέα, πέραν των πιστοποιημένων φορέων παροχής ή εγκατάστασης όπου αυτό απαιτείται». 
  • Αυτονομία σημαίνει πληρώνεις και καις όσο θες εσύ!
"Αυτονομία είναι το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης. Αναφέρεται στην εν δυνάμει ικανότητα ενός λογικού ατόμου να παίρνει καθοριστικές αποφάσεις κατόπιν ενημέρωσης και χωρίς εξαναγκασμό".

Τι πρέπει να ξέρουν όσοι θέλουν να βάλουν αυτόνομη θέρμανση:
- Θα συμμετέχουν μόνο σε έκτακτες δαπάνες για τη συντήρηση του κεντρικού καυστήρα.
- Σε περίπτωση που η γενική συνέλευση πάρει αρνητική απόφαση τότε ο ιδιοκτήτης μπορεί να αυτονομηθεί με δική του δαπάνη.
Αναλαμβάνει ο ίδιος την ευθύνη και την επιμέλεια της αποσύνδεσης.
- Πρέπει να μονώσει τους σωλήνες της κεντρικής θέρμανσης που περνούν από το διαμέρισμά του, χωρίς να θίγει τη θέρμανση των υπολοίπων.
- Για την εγκατάσταση του νέου συστήματος χρειάζεται πολεοδομική άδεια και ο εξοπλισμός μπαίνει σε χώρο που ανήκει στην ιδιοκτησία του.
- Είναι υποχρεωμένος να γνωστοποιήσει στους υπόλοιπους ιδιοκτήτες της πολυκατοικίας, την αποσύνδεση, τον τρόπο που θα περάσουν οι σωλήνες, πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες και πόσο χρόνο θα διαρκέσουν.
- Απαλλάσσεται από το σύνολο των δαπανών καυσίμου κεντρικής θέρμανσης, αλλά πληρώνει για τη συντήρηση του κεντρικού συστήματος και για την ενδεχόμενη αντικατάστασή του.
 
  • Αυτόνομη θέρμανση παλαιών πολυκατοικιών με τη μέθοδο της θερμιδομέτρησης.  Είναι πλέον υποχρεωτική η εφαρμογή της σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη.
Βάση νομοθετικού πλαισίου που ψηφίστηκε στη Βουλή (κατ εφαρμογή κοινοτικής οδηγίας στο πλαίσιο για τον περιορισμό της σπατάλης ενέργειας ) υποχρεούνταν έως το τέλος του 2016 όλες οι παλιές πολυκατοικίες που λειτουργούσαν με το παλιό δισωλήνιο  σύστημα να τοποθετήσουν το σύστημα της θερμιδομέτρησης με την τοποθέτηση θερμιδομετρητων  ούτως ώστε κάθε διαμέρισμα να έχει την δυνατότητα να ανοίγει και να κλείνει όποτε θέλει η θέρμανση για να πληρώνει σύμφωνα με αυτό που καταναλώνει .
Επομένως από τις αρχές των 2017 αν κάποιος ιδιοκτήτης απευθυνθεί στην γενική συνέλευση μιας πολυκατοικίας και ζητήσει να τοποθετηθούν θερμιδομετρητές σε όλα τα διαμερίσματα η πολυκατοικία υποχρεούται να εγκαταστήσει το σύστημα θερμιδομέτρησης.
`Αλλωστε σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη είναι πλέον υποχρεωτική η εφαρμογή του συστήματος θερμιδομέτρησης. Θεωρείται αδιανόητο κάποιος να απουσιάζει από το σπίτι του και να δαπανά ενέργεια, κάποιος να πληρώνει ενέργεια που καταναλώνει άλλος, ή κάποια διαμερίσματα σε μια πολυκατοικία να ανοίγουν τα παράθυρα για να φύγει η πολλή ζέστη και κάποια άλλα κρυώνουν.  Όλα αυτά λοιπόν γίνονται παρελθόν με την τοποθέτηση του συστήματος θερμιδομέτρησης.

 
  • Η ευκολία, η άνεση, η ασύγκριτη οικονομία και ο έλεγχος της κατανάλωσης είναι μερικά από τα πλεονεκτήματα της αυτόνομης θέρμανσης.
Πλεονεκτήματα Αυτόνομης Θέρμανσης:
  • Απόλυτη ανεξαρτησία: Η εγκατάσταση θέρμανσης είναι προσωπική και όχι κοινόχρηστη, με αποτέλεσμα να έχετε 100% αυτονόμηση θέρμανσης και να κάνετε χρήση της με βάση αποκλειστικά τις προσωπικές σας ανάγκες και δυνατότητες, χωρίς να εξαρτάστε από οποιοδήποτε άλλο συνιδιοκτήτη.
     
  • Ασύγκριτη οικονομία: Η εξοικονόμηση κόστους φθάνε μέχρι και 60%. Επίσης, στις εγκαταστάσεις αυτόνομης θέρμανσης είναι μειωμένη η κατανάλωση καυσίμου (είτε πρόκειται για πετρέλαιο, είτε για φυσικό αέριο).
     
  • Έλεγχος κατανάλωσης και ακρίβεια μέτρησης: Τα συστήματα φέρουν ελεγκτές αντιστάθμισης με αποτέλεσμα να ελέγχεται το κόστος λειτουργίας του λέβητα.
     
  • Ευκολία και άνεση: Η κατανάλωση μπορεί να γίνει όχι μόνο ανά διαμέρισμα αλλά και ανά χώρο και έτσι τα δωμάτια που δεν χρησιμοποιούνται μπορούν να παραμένουν κλειστά.
Εσύ ακόμα περιμένεις πότε να ανάψει ο διαχειριστής το καλοριφέρ;