Ενισχύεται η αγορά των αντλιών θερμότητας

Διαβάστηκε από 2035 αναγνώστες -

Σχεδόν 900.000 μονάδες α/θ πωλήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2015, στην ευρωπαϊκή αγορά, σημειώνοντας νέο ετήσιο ρεκόρ, με αύξηση 10% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

 
Η ευρωπαϊκή αγορά των αντλιών θερμότητας κατέγραψε νέο υψηλό ρεκόρ το 2015, καθώς η άνοδος των πωλήσεων κατά 10%, «εκτόξευσε» το συνολικό αριθμό στις 880.179 μονάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Αντλιών Θερμότητας (EHPA).

Η ενίσχυση της αγορά, βασίστηκε κυρίως στις αντλίες αέρος, οι οποίες και αποτελούν μία τεχνολογία που βασίζεται πλέον στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και έχει αρχίσει να προσελκύει όλο και περισσότερους καταναλωτές σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και τα εθνικά στατιστικά στοιχεία.

Η άνοδος 10% στην ευρωπαϊκή αγορά πάντως, είχε ως αποτέλεσμα και την εξοικονόμηση έως και 24 μεγατόνων σε εκπομπές CO2, ενώ υπολογίζεται ότι έχει οδηγήσει και στη δημιουργία 47.103 θέσεων πλήρους απασχόλησεις.
Γεωγραφικά τη μεγαλύτερη άνοδο των πωλήσεων πέτυχαν οι χώρες της Μεσογείου, με την Ισπανία να σημειώνει αύξηση 15%, την Ιταλία 20% και τη Γαλλία 8%.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα της EHPA, Pascal Westring δε, η δυναμική που εμφανίζουν οι αντλίες θερμότητας, είναι τόσο μεγάλη, ώστε θα μπορούσε μια ωρίμανση της συγκεκριμένης αγοράς σε ολόκληρη την Ευρώπη, να έχει ως συνέπεια την αύξηση των εγκατεστημένων μονάδων ακόμη και στα 60 εκατομμύρια, αριθμός που είναι ικανός ακόμη και να αντικαταστήσει τα σημερινά συστήματα φυσικού αερίου, βάζοντας τέλος στις εισαγωγές από τη Ρωσία, τουλάχιστον όσον αφορά τον τομέα της θέρμανσης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ