Αυτόνομη θέρμανση για οικονομία! Η μήπως όχι;

8.891 επισκέψεις στο άρθρο

Τι ανάγκες θέρμανσης έχει το σπίτι σου; Συμφέρει να αντικαταστήσεις την κεντρική θέρμανση με ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα; 3+1 σημεία SOS στη θέρμανση που πρέπει να ελέγξεις προτού επιλέξεις!

ELITH
THERMOVENT HELLAS A.E.
  • Προτού επιλέξεις τρόπο θέρμανσης , υπολόγισε ποιος πραγματικά σε συμφέρει!
Οι  ανάγκες θέρμανσης του σπιτιού σου σε KWh,  η ποσότητα του καυσίμου που θα χρειαστείς κατά προσέγγιση για ένα χρόνο & η τιμή του επιλέξιμου καυσίμου (προσεγγιστικά) είναι τρεις από τους παράγοντες που πρέπει να εξετάσεις, προτού αποφασίσεις σε ποια λύση θέρμανσης θα στραφείς. Μιλώντας με έναν μηχανικό μπορείς εύκολα να υπολογίσεις τις ανάγκες θέρμανσης σε KWh του χώρου σου, δεδομένης πάντα της περιοχής, της μόνωσης και άλλων παραγόντων. Λαμβάνοντας υπ όψιν τις τιμές των καυσίμων (λ.χ. το πετρέλαιο αναμένεται να κυμανθεί στα 0,92 ευρώ για φέτος το χειμώνα) είσαι σε θέση να γνωρίζεις την κατανάλωσή σου. Για παράδειγμα, σε ένα μονωμένο σπίτι 80 τ.μ. , η μέση κατανάλωση πετρελαίου για έναν χειμώνα υπολογίζεται από 800-1200 lt . Με δεδομένα τα 0,92 ευρώ το λίτρο στην τιμή του πετρελαίου, το σπίτι χρειάζονται κάτι περισσότερο ή λιγότερο από 1000 ευρώ πετρέλαιο για το χειμώνα! Με αντίστοιχο τρόπο μπορείς να υπολογίσεις την κατανάλωσή σου για κάθε διαφορετικό τρόπο θέρμανσης.
 
  • Τα ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα κάθε είδους (θερμοπομποί, λαδιού κλπ) ενδείκνυνται μόνο ως λύση ανάγκης ή συμπληρωματικά, για μεμονωμένους χώρους. Δεν σας συμφέρει να αντικαταστήσουν την υπάρχουσα θέρμανση!
Πολλοί πιστεύουν ότι αν αντικαταστήσουν την κεντρική θέρμανση με την αποκλειστική χρήση θερμαντικών σωμάτων ελαχιστοποιούν τα έξοδα. Λάθος! Τα σώματα αυτά αποδίδουν καλύτερα μόνο όταν θέλουμε να ζεστάνουμε μεμονωμένους, μικρούς χώρους, ή σε συνδυασμό π.χ. με ένα κλιματιστικό υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Επιπλέον , αργούν πολύ να ζεστάνουν το χώρο, γεγονός που τα αναγκάζει να καίνε στο «φουλ» περισσότερη ώρα. Με μερικούς πρόχειρους υπολογισμούς, καίγοντας non stop ένα θερμαντικό σώμα θα πληρώσετε τα διπλάσια απ όσα θα δίνατε για πετρέλαιο σε κεντρική θέρμανση.
  • Θερμοστατικές κεφαλές, θερμιδομετρητές κ.α. μπορεί να μειώσουν αισθητά το κόστος λειτουργίας των εγκαταστάσεων πετρελαίου με χαμηλό κόστος εγκατάστασης.  
Μια έξυπνη εναλλακτική λύση σε περιπτώσεις με χαμηλό budget είναι η τοποθέτηση θερμοστατικών κεφαλών ή θερμιδομετρητών. Πρόκειται ουσιαστικά για συσκευές που  τοποθετούνται τοπικά σε κάθε ένα ξεχωριστό θερμαντικό σώμα και ρυθμίζουν την ροή του ζεστού νερού βάσει της θερμοκρασίας του συγκεκριμένου χώρου. Έτσι όταν επιτυγχάνεται η επιθυμητή θερμοκρασία, το σώμα αυτό απομονώνεται, ενώ τα υπόλοιπα συνεχίζουν να δουλεύουν. Κατ αυτόν τον τρόπο η εξοικονόμηση καυσίμου μπορεί να φτάσει και στο 40% !
  • Για να μην σας πιάσουν «κορόιδο», μην ξεχνάτε να ζητάτε τις πιστοποιήσεις κατανάλωσης προτού αγοράσετε μια συσκευή.
Για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεως με σώματα που είτε δεν έχουν την απόδοση που υπόσχονται είτε καίνε περισσότερο απ¶ όσο υπολογίζατε και σας γεμίζουν παραφουσκωμένους λογαριασμούς, ζητείστε από τους αρμόδιους επαγγελματίες τα… «διαπιστευτήρια» απόδοσης και κατανάλωσης της συσκευής θέρμανσης που πρόκειται να αγοράσετε.   

Εσύ πως θα επιλέξεις να ζεσταθείς φέτος το χειμώνα;