Αρχή λειτουργίας ηλιακού θερμοσίφωνα.

Ηλιακός θερμοσίφωνας σωλήνων κενού.

Η συμφέρουσα λύση του ηλιακού θερμοσίφωνα

Διαβάστηκε από 8582 αναγνώστες -

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας αποτελεί αυτή τη στιγμή την πλέον ενδεδειγμένη λύση για τη διασφάλιση ζεστού νερού χρήσης σε μία κατοικία, με ιδιαίτερη οικονομία και ελάχιστη περιβαλλοντική επιβάρυνση.

 
Το ζεστό νερό σε μια κατοικία είναι μία πολύ σημαντική αναγκαιότητα, η οποία επηρεάζει απόλυτα το βιοτικό επίπεδο κάθε ανθρώπου και ως εκ τούτου η κατάλληλη επιλογή ενός συστήματος θέρμανσης του νερού, μεγιστοποιεί την κάλυψη των ιδιαίτερων αναγκών του.

Το ζεστό νερό χρήσης μπορεί να παραχθεί από πολλές διαφορετικές πηγές όπως, ηλιακό θερμοσίφωνα, ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, λέβητα κεντρικής θέρμανσης, ηλεκτρικό λέβητα, λέβητα αερίου και από αντλία θερμότητας. Αυτό που πρέπει να γνωρίζει κανείς όμως, είναι πια λύση είναι και η πιο συμφέρουσα. Η εξέταση αυτού του ζητήματος λοιπόν, οδηγεί -όπως θα δούμε παρακάτω- στο συμπέρασμα πως η λύση αυτή ονομάζεται «ηλιακός θερμοσίφωνας».

Κατηγορίες ηλιακού θερμοσίφωνα
Στην αγορά υπάρχει σήμερα μία μεγάλη ποικιλία σε ηλιακούς θερμοσίφωνες, με την πλειοψηφία τους να χωρίζεται στις υποκατηγορίες Διπλής και Τριπλής ενέργειας, οι οποίες και αναφέρονται στις πηγές του θερμοσίφωνα. Συγκεκριμένα έχουμε τους εξής θερμοσίφωνες:
- Διπλής ενέργειας. Σε αυτή την περίπτωση ο ηλιακός θερμοσίφωνας έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει μέσω δύο πηγών, αυτών δηλαδή του ηλίου και του ρεύματος.
- Τριπλής ενέργειας. Πρόκειται ουσιαστικά για τον ηλιακό θερμοσίφωνα… επόμενης γενιάς, ο οποίος πέραν της λειτουργίας του μέσω του ήλιο και μέσω ρεύματος, μπορεί να λειτουργήσει και σε συνεργασία με τα καλοριφέρ που είναι πιθανό να υπάρχουν σε κάποιο σπίτι.
Μία άλλη διάκριση των ηλιακών θερμοσιφώνων είναι σε Κλειστού και Ανοιχτού κυκλώματος, βάσει του θερμαινόμενου μέσου που χρησιμοποιούν.
- Κλειστού κυκλώματος, όπου θέρμανση του νερού χρήσης γίνεται έμμεσα μέσω του εναλλάκτη θερμότητας-σερπαντίνας, με το αντιψυκτικό υγρό να κυκλοφορεί σε ιδιαίτερο κύκλωμα, το οποίο και θερμαίνει το νερό χρήσης, χωρίς να γίνεται ανάμιξή τους.
- Ανοικτού Κυκλώματος, όπου έχουμε απευθείας θέρμανση του νερού χρήσης, με το ίδιο το νερό χρήσης να λειτουργεί ως θερμαινόμενο μέσο. 
Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες ανοικτού κυκλώματος είναι απλούστεροι και φθηνότεροι, όμως οι θερμοσίφωνες κλειστού κυκλώματος είναι προτιμητέοι διότι η αντοχή τους στις χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα, ενισχύει την προστασία των ηλιακών συλλεκτών. Επιπλέον, ο ηλιακός θερμοσίφωνας κλειστού κυκλώματος διαθέτει μεγαλύτερο όριο ζωής ακόμη και κατά 50%, ενώ επιτυγχάνει και τον μέγιστο βαθμό απόδοσης.

Τι είναι ο ηλιακός θερμοσίφωνας
Ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι η απλούστερη και η γνωστότερη ηλιακή συσκευή και ουσιαστικά αποτελεί ένα ενεργητικό ηλιακό σύστημα, το οποίο και εκμεταλλεύεται την ηλιακή ενέργεια για να ζεσταίνει το νερό σε μία κατοικία ή οποιοδήποτε άλλο κτίριο. 
Ως εκ τούτου, πρόκειται για μία εναλλακτική επιλογή παραγωγής ζεστού νερού χρήσης, η οποία είναι απόλυτα φιλική προς το περιβάλλον και θεωρείται ιδανική για περιοχές με μεγάλη ηλιοφάνεια, όπως η Ελλάδα.

Επιλογή ηλιακού θερμοσίφωνα
Για να επιλέξει κανείς τον κατάλληλο ηλιακό θερμοσίφωνα, ο οποίος και θα καλύψει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τις προσωπικές του ανάγκες για ζεστό νερό χρήσης στην κατοικία του, καλό θα είναι να προσέξει τα εξής:
- να έχει εξωτερική επένδυση από ανοδιωμένο αλουμίνιο, το οποίο και φημίζεται για την ανθεκτικότητά του,
- να υπάρχει προστατευτικός μανδύας στο κλειστό κύκλωμα αντιψυκτικού υγρού, ώστε να διασφαλιστεί η ορθή λειτουργία του ακόμη και σε παγωνιά,
- να έχει μόνωση πολυουρεθάνης υψηλής πυκνότητας και πάχους για ζεστό νερό ακόμη και σε θερμοκρασίες -30°C,
- να διαθέτει μεταλλική κατασκευή δεξαμενής, πάχους 3 χιλιοστών και προδιαγραφών DIN 4800-5, ώστε να αντέχει στις υψηλές πιέσεις του δικτύου ύδρευσης.
- να παρέχει τη δυνατότητα προσθήκης εφεδρικού στοιχείου θέρμανσης (εάν είναι διπλής ενέργειας), για να μπορεί να συνδέεται με το καλοριφέρ,
- να υπάρχουν οπές εξαερισμού για την αποφυγή δημιουργίας εσωτερικών υδρατμών 
- να διαθέτει συλλέκτες με επίστρωση τιτανίου και άθραυστο γυαλί να αντέχουν στο χαλάζι, και
- να έχει ξεχωριστή ανεξάρτητη θέση της ράβδου μαγνησίου, ώστε να επιτρέπει την εύκολη και γρήγορη αντικατάστασή της.

Σύγκριση θερμοσιφώνων
Η ετυμηγορία ότι ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι ο πλέον κατάλληλος για κάθε κατοικία, ως προς την οικονομία που προσφέρει σε ένα νοικοκυριό, σε συνδυασμό με την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος, επιβεβαιώνεται στην πράξη, όπως αποδεικνύεται και στο παρακάτω παράδειγμα.

Δεδομένα
Θα λάβουμε σαν δεδομένο τις ανάγκες σε ζεστό νερό χρήσης για μία οικογένεια 4 ατόμων, που εκτιμώνται σε 50 λίτρα περίπου ανά άτομο, ανά ημέρα, σε κατοικία που βρίσκεται στον νομό Αττικής.

Περιγραφή δεδομένων για κάθε πηγή θέρμανσης, 
για την παραγωγή των απαιτούμενων 200 λίτρων ζεστού νερού ημερησίως.

1  Hλιακός Θεμοσίφωνας. Ένας ηλιακός θερμοσίφωνας 160lit, διπλής ενέργειας, με επιλεκτικούς συλλέκτες επίστρωσης τιτανίου 2,3 τμ., θα κοστίσει εγκαταστημένος κατά μέσο όρο 1.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ).
-  Για την παραγωγή των 200 λίτρων ημερησίως δεν απαιτείται καμία δαπάνη.
-  Θα υπάρξουν περίπου 40 ημέρες ετησίως (χωρίς ηλιοφάνεια), που θα απαιτηθεί η παραγωγή ζεστού νερού από άλλη πηγή ενέργειας (ηλεκτρικό ρεύμα), με την επιπλέον επιβάρυνση όμως, για το διάστημα αυτό, να κυμαίνεται μεταξύ 7 και 20 ευρώ.
-  Ο ηλιακός θερμοσίφωνας, εάν απαιτηθεί, μπορεί να μας προμηθεύει με πολλά περισσότερα λίτρα ζεστού νερού, δεδομένου ότι δεν σταματά να παράγει ζεστό νερό εφΆ όσον  υπάρχει ηλιοφάνεια.
-  Είναι η μοναδική απολύτως οικολογική πηγή ενέργειας για ζεστό νερό.  
-  Η διάρκεια ζωής ενός ηλιακού θερμοσίφωνα, ξεπερνάει τα 15 χρόνια, αποτελώντας μία διαχρονική λύση για κάθε σπίτι.
2  Ηλεκτρικός Θεμοσίφωνας. Ένας ηλεκτρικός θερμοσίφωνας 100lit θα κοστίσει εγκαταστημένος κατά μέσο όρο 200 ¤.
-  Για την παραγωγή των 200 λίτρων ημερησίως θα λειτουργεί κατά μέσο όρο 1 ώρα ημερησίως και θα καταναλώνει ετησίως 1.460 kWh (κιλοβατώρες) που σήμερα κοστίζουν 219 ¤ ετησίως (τιμή 0,17¤/ kWh).
3  Λέβητας πετρελαίου. Ένας λέβητας πετρελαίου για να παράξει 200 λίτρα ημερησίως θα χρειαστεί περίπου 150 λίτρα πετρελαίου ετησίως,  που σήμερα κοστίζουν 203 ¤ ετησίως (τιμή 1,35¤/ lit).
4  Λέβητας φυσικού αερίου. Ένας λέβητας αερίου για να παράξει 200 λίτρα ημερησίως θα χρειαστεί 1460 kWh ετησίως,  που σήμερα κοστίζουν 131 ¤ ετησίως (τιμή 0,09¤/ kWh).
5  Ηλεκτρικός λέβητας. Ένας ηλεκτρικός λέβητας για να παράξει 200 λίτρα ημερησίως θα χρειαστεί 1460 kWh ετησίως,  που σήμερα κοστίζουν 219 ¤ ετησίως (τιμή 0,17¤/ kWh).
6  Αντλία Θερμότητας. Μία αντλία θερμότητας για να παράξει 200 λίτρα ημερησίως θα χρειαστεί 487 kWh ετησίως,  που σήμερα κοστίζουν 73 ¤ ετησίως (τιμή 0,17¤/ kWh).

Με τα παραπάνω δεδομένα, λαμβάνοντας υπόψιν μας το άμεσο ετήσιο κόστος, την δυνατότητα παραγωγής πολύ μεγαλύτερης ποσότητας ζεστού νερού χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση και την μηδενική εκπομπή ρύπων, ο ηλιακός θερμοσίφωνας εκτιμάται ως η πλέον «συμφέρουσα» πηγή ζεστού νερού χρήσης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προτασεισ αγορασ: ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΑ