Ζέστη και από τον ήλιο

Διαβάστηκε από 6802 αναγνώστες -

Η εγκατάσταση μίας αξιόπιστης ηλιακής εφαρμογής μειώνει σημαντικά τα έξοδα θέρμανσης σε μία κατοικία, προσφέροντας και ζεστό νερό χρήσης με απόλυτη οικονομία.

 
Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες εναλλακτικές λύσεις θέρμανσης για τη χώρα μας είναι η ηλιοθερμία. Η ηλιοθερμία είναι η μέθοδος με την οποία αξιοποιείται η ηλιακή ενέργεια  για να θερμαίνουμε κάποιον χώρο ή για να μας παρέχεται ζεστό νερό χρήσης. Ειδικά για τη χώρα μας, όπου το φως του ηλίου βρίσκεται σε αφθονία καθόλη τη διάρκεια του έτους, η εν λόγω εφαρμογή φαντάζει σαν ιδανική λύση, χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον. 

Τα μέρη του συστήματος
Ένα ηλιοθερμικό σύστημα αποτελείται από τους ηλιακούς συλλέκτες, ένα ή περισσότερα θερμοδοχεία και τα επιμέρους συστήματα, όπως είναι ο ηλιακός σταθμός με τον κυκλοφορητή και τον ελεγκτή του και ενδεχομένως το σταθμό παραγωγής ζεστού νερού χρήσης. Οι συλλέκτες, οι όποιοι πρέπει να είναι υψηλής απόδοσης, μπορεί να είναι είτε επίπεδοι με επιλεκτική βαφή στην επιφάνεια του συλλέκτη ή να αποτελούνται από σωλήνες κενού. Οι συλλέκτες κενού έχουν μεγαλύτερη απόδοση κατά τους χειμερινούς μήνες, ιδιαίτερα σε πιο βορεινά κλίματα ή όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα κατάλληλου προσανατολισμού και κλίσης τοποθέτησης για τους επιλεκτικούς συλλέκτες στην επιλεγμένη θέση εγκατάστασης. Η χωρητικότητα του ανάλογα με το μοντέλο, φθάνει τις περισσότερες φορές έως τα 2.000 lt. Επιπλέον, για να είναι ολοκληρωμένη η εγκατάσταση, πρέπει να συμπληρώνεται και με ένα σύστημα θέρμανσης που θα καλύπτει τις ανάγκες σε θερμότητα, όταν η αποθηκευμένη ενέργεια του θερμοδοχείου δεν επαρκεί. Ιδανικό σύστημα θέρμανσης για την ηλιακή υποβοήθηση θεωρούνται οι λέβητες συμπυκνώσεως αερίου, οι λέβητες συμπυκνώσεως πετρελαίου ή εναλλακτικά η χρήση αντλιών θερμότητας κυρίως αέρος/νερού.
Η επιλογή του ηλιοθερμικού συστήματος
Το σημαντικότερο κριτήριο για τη διαστασιολόγηση και την επιλογή ενός ηλιοθερμικού συστήματος για τη θέρμανση και το ζ.ν.χ. είναι το ποσοστό κάλυψης που θα πετύχουμε σε ένα σύστημα, το οποίο αποτελεί τη χρυσή τομή μεταξύ του μεγέθους της εγκατάστασης άρα και του αρχικού κόστους και της κάλυψης των αναγκών που θα επιτευχθεί. Μία πολύ μεγάλη και αντίστοιχα ακριβή εγκατάσταση με την οποία θα καλύπτεται μεγαλύτερο μέρος των αναγκών μας το χειμώνα, θα έχει πολύ χαμηλό βαθμό απόδοσης, αφού η ενέργεια, η οποία θα συλλέγεται την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Αντίθετα, ένα πιο μικρό σύστημα, του οποίου η ενέργεια θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθΆ όλο  το έτος π.χ. για την παραγωγή του ζεστού νερού χρήσης δεν θα μπορέσει να καλύψει παρά ένα ελάχιστο ποσοστό των αναγκών της θέρμανσης μη λύνοντας έτσι το πρόβλημα μας.  Στην αγορά διατίθενται υπολογιστικά προγράμματα με τη βοήθεια των οποίων, επιτυγχάνεται ακρίβεια στον υπολογισμό και αξιοπιστία ως προς το αναμενόμενο αποτέλεσμα και τον υπολογισμό της απόσβεσης της δαπάνης του ιδιοκτήτη του συστήματος. Και σε αυτή την περίπτωση όμως απαιτείται η καθοδήγηση από έναν εξειδικευμένο τεχνικό που θα μας βοηθήσει στην επιλογή του τύπου και της χωρητικότητας του ηλιακού θερμοσίφωνα, στον προσανατολισμό και την έκταση των ηλιακών συλλεκτών και, γενικά, στην ορθή λειτουργία του ηλιοθερμικού μας συστήματος.

Πλεονεκτήματα 
+ Κόστος ανάλογο του μεγέθους εγκατάστασης και των απαιτήσεων
+Επεκτάσιμο μέγεθος εγκατάστασης
+ Παροχή και ζεστού νερού χρήσης
+ Χαμηλό κόστος συντήρησης
+ Λειτουργεί με τον ήλιο που τον έχουμε άφθονο
+ Δυνατότητα επιδότησης

Μειονεκτήματα  
-  Δεν είναι η κύρια πηγή  θέρμανσης
-   Αυξημένο αρχικό κόστος εγκατάστασης 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προτασεισ αγορασ: ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΑ