Νέα τεχνολογία χρωμάτων - «αντίδοτο» στη ζέστη & το κρύο!

25.320 επισκέψεις στο άρθρο

Τα νέας τεχνολογίας χρώματα με μικροσωματίδια ενισχύουν τη θερμομόνωση του σπιτιού σου, προστατεύουν από την υγρασία και κρατάνε περισσότερο από τα κανονικά χρώματα! Δες τώρα πως ωφελούν!

VECHRO

Kοινοποίησε το »

  • Τα ενεργειακά χρώματα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Δες τα υπόλοιπα πλεονεκτήματα τους!
Πλεονεκτήματα
Μείωση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό των κτιρίου κατά το καλοκαίρι. Μειώνεται η χρήση κλιματιστικών και τα έξοδα για ψύξη – Εξοικονόμηση ενέργειας.
Προσφέρουν αδιαβροχοποίηση, θερμομόνωση, αλλά και προστασία από μύκητες και υγρασία.
Υπάρχει μεγάλη ποικιλία, ο καταναλωτής μπορεί να επιλέξει το κατάλληλο είδος ανάλογα με τις ανάγκες της κατοικίας του.
Μπορούν να εφαρμοστούν σε περιπτώσεις παλαιότερων κτισμάτων που δεν έχουν την κατάλληλη μόνωση, προσφέροντας μια οικονομική και αποτελεσματική λύση, αλλά και να λειτουργήσουν επικουρικά προς την κανονική μόνωση του κτιρίου.
Διαθέτουν ιδιαίτερα υψηλές αποδόσεις ανακλαστικότητας του ηλίου, υπερδιπλάσιες σε σχέση με αυτή που προσφέρει, για παράδειγμα, η επίστρωση μιας ταράτσας με κόκκινο κεραμίδι ή η επικάλυψή της με πλάκες πεζοδρομίου.
Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής  για το δώμα, λόγω περιορισμένης θερμικής καταπόνησης και οικονομικό όφελος από τις μειωμένες ανάγκες για επισκευή.

Μειονεκτήματα
Όσο μεγάλη και να είναι η απόδοση της ενεργειακής βαφής δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει τη συμβατική μόνωση.
Διατίθενται κατά κύριο λόγο σε ανοιχτόχρωμες/ψυχρές αποχρώσεις.
  • Τα νέας τεχνολογίας χρώματα έχουν μονωτικές ιδιότητες και μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες, τα προϊόντα νανοτεχνολογίας και τα προϊόντα που δημιουργούν ένα φιλμ προστασίας. 
1η κατηγορία
Η νανοτεχνολογία ως επιστήμη έχει ως σκοπό την δημιουργία σωματιδίων ύλης με πολύ μικρό μέγεθος. Στην περίπτωση των ενεργειακών χρωμάτων τοποθετούνται στο χρώμα, κεραμικά/υαλικά σωματίδια πολύ μικρής διαμέτρου. Το εσωτερικό των σωματιδίων αυτών περιέχει αέρα, και με αυτό τον τρόπο αυξάνεται κατά πολύ η αντανακλαστικότητα της βαμμένης επιφάνειας. 
Συγκεκριμένα, το κενό αέρος στο εσωτερικό των σωματιδίων δημιουργεί θερμομόνωση υψηλής αποδοτικότητας αντίστοιχη με αυτή που παρέχουν για παράδειγμα τα διπλά τζάμια.  Διατίθενται στην αγορά σήμερα τόσο πλαστικά όσο και ακρυλικά χρώματα με νανοτεχνολογία, αλλά και ειδικά προσμικτικά τα οποία μπορούν να κάνουν οποιαδήποτε βαφή ενεργειακή. Χρησιμοποιούνται κυρίως σε εξωτερικούς χώρους
                    
2η κατηγορία
Η δεύτερη κατηγορία ενεργειακών χρωμάτων είναι αυτά που δημιουργούν ένα ανακλαστικό φίλμ. Συνήθως αποτελούνται από κάποια συνθετική ρητίνη ή σιλικόνη ή σιλοξόνη. Αυτού του είδους τα χρώματα είναι τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού χώρου, ενώ υπάρχουν τόσο σε πλαστικά όσο και σε ακρυλικά χρώματα. Σε αυτή τη περίπτωση με την εφαρμογή του χρώματος σχηματίζεται μια θερμομονωτική μεμβράνη, η οποία συνδυάζει την ανάκλαση της ηλιακής ακτινοβολίας με την αφύγρανση του χώρου. 
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα μειωμένα ποσοστά υγρασίας στους εσωτερικούς χώρους και κατά συνέπεια καλύτερη απόδοση της θερμομόνωσης και ενισχυμένη προστασία από μύκητες. 
Μερικά είδη μπορεί να περιέχουν και μικροσωματίδια, παρόμοια με αυτά που συναντάμε στα χρώματα νανοτεχνολογίας, τα οποία αυξάνουν κατά πολύ την απόδοση του χρώματος. 
 
  • Δεν κοστίζουν πολύ παραπάνω από τα κανονικά χρώματα και κρατάνε περισσότερο καιρό. 
Το επιπλέον κόστος των ενεργειακών χρωμάτων δεν είναι αποτρεπτικό για την εφαρμογή τους σε σχέση με τις συμβατικές, αν υπολογίσουμε κιόλας τα επιπρόσθετα πλεονεκτήματα που τις συνοδεύουν. Το κόστος τους είναι  20-40% πιο υψηλό από τις συμβατικές και κυμαίνεται από 2-5 ευρώ/τ.μ., ενώ οι αντίστοιχες συμβατικές κοστολογούνται στα 1-3 ευρώ/τ.μ.
  • Προστατεύουν από την υγρασία, γιατί σχηματίζουν μια μεμβράνη ανθεκτική στις εξωτερικές συνθήκες.
Διατηρούν τις ιδιότητες τους από -20 βαθμούς Κελσίου έως 80 βαθμούς. Εφαρμόζονται σε κάθε είδους νέα ή παλαιά επιφάνεια. Δημιουργούν μία αδιάβροχη και ελαστική μεμβράνη, εξαιρετικά ανθεκτική στις εξωτερικές συνθήκες. Καλύπτουν λοιπόν, τέλεια τις μικρορωγμές στις επιφάνειες των εξωτερικών τοίχων προσφέροντας έτσι εξαιρετική στεγάνωση από την υγρασία.

Kοινοποίησε το »