Ενεργειακά τζάμια: Πληρώνεις μία, εξοικονομείς για πάντα

19.974 επισκέψεις στο άρθρο

Τα ενεργειακά τζάμια είναι 4 φορές πιο ανθεκτικά από τα κανονικά και εξασφαλίζουν μέγιστη ασφάλεια!

  • Τα ενεργειακά τζάμια είναι πιο ασφαλή από τα κλασικά και 4 φορές πιο ανθεκτικά, γιατί υφίστανται θερμική επεξεργασία !
Όπως και κάθε άλλο συστατικό, το γυαλί πρέπει να είναι αξιόπιστο, ώστε να είναι ασφαλές για να χρησιμοποιηθεί. Οι κατασκευαστές γυαλιού αναγνώρισαν αυτό το γεγονός πάνω από 100 χρόνια πριν και εφαρμόζουν αυτή την αρχή σήμερα. 

- Πλήρως σκληρυμένος υαλοπίνακας
Σε αυτή τη διαδικασία, το βασικό γυαλί υπόκειται σε  θερμική επεξεργασία (ψήνεται), και αποκτά τρία εξαιρετικά χαρακτηριστικά: 
• Τέσσερις με πέντε φορές μεγαλύτερη αντοχή στα δοκιμαστικά test που πραγματοποιούνται,  σε σχέση με το μη επεξεργασμένο γυαλί του ίδιου πάχους και μπορεί για αυτό το λόγο να αντέξει εντυπωσιακά  υψηλότερες δυνάμεις φόρτισης.
• Το ψήσιμο επίσης κάνει το γυαλί πιο ανθεκτικό σε έντονες μεταβολές σε ζεστές θερμοκρασίες, καθιστώντας το πρακτικά απρόσβλητο σε θραύση λόγο θερμικού σοκ.
• Ακόμη και όταν ξεπεραστούν τα ούτως ή άλλως πολύ αυξημένα όρια της μηχανικής αντοχής, τότε το γυαλί θα θρυμματιστεί σε χιλιάδες μη αιχμηρά,  χαλαρά ενωμένα μεταξύ τους κομματάκια, τα οποία είναι πρακτικά ακίνδυνα για σοβαρό τραυματισμό, σε αντίθεση με τα αιχμηρά μεγάλα κομμάτια που είναι επακόλουθα του σπασίματος ενός συμβατικού γυαλιού.

- Πολυστρωματικός υαλοπίνακας
Το φαινόμενο της ασφάλειας του πολυστρωματικού υαλοπίνακα ασφαλείας βασίζεται στην εξαιρετικά υψηλή αντοχή στην πίεση που υπόκεινται.
Όσον αφορά σε μηχανικό στρές όπως σοκ (πρόσκρουση ή επίδραση άλλων δυνάμεων που σπάνε το γυαλί) τα κομμάτια παραμένουν προσκολλημένα, έτσι ώστε ο πολυστρωματικός υαλοπίνακας ασφαλείας συνήθως θα διατηρήσει την σταθερότητα του. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να παραμείνει κλειστό το υαλομένο άνοιγμα, μειώνοντας έτσι κατά πολύ τον κίνδυνο τραυματισμού εξ αιτίας της προσκόλλησης των θραυσμάτων. Αναλόγως της χρήσης του πολυστρωματικού υαλοπίνακα ασφαλείας, πολλαπλές στρώσεις μεμβράνης PVB μπορούν να τοποθετηθούν ανάμεσα στα γυαλιά, προκειμένου να πληρούνται ανάγκες σκληρότερων απαιτήσεων.
  • Η τοποθέτηση ενεργειακών υαλοπινάκων είναι από τις πιο δημοφιλείς «παρεμβάσεις» για ενίσχυση της μόνωσης του χώρου!
Η νέα τεχνολογία τοποθετεί τους υαλοπίνακες στα σύγχρονα δομικά υλικά με ιδιότητες μόνωσης. Αυτό που ουσιαστικά προσφέρουν οι ενεργειακοί υαλοπίνακες, λοιπόν, είναι μόνωση, μείωση στην σπατάλη ενέργειας και οικονομικό όφελος. Με λίγα λόγια, δίδεται η δυνατότητα να περιορίσουμε τη δαπάνη για την θέρμανση τον χειμώνα και την ψύξη το καλοκαίρι, που σημαίνει οικονομικό όφελος. 
Επιπλέον, η χρήση ενεργειακών υαλοπινάκων είναι ο ευκολότερος, οικονομικότερος και αποδοτικότερος τρόπος για να βελτιώσει κανείς την ενεργειακή συμπεριφορά οποιασδήποτε οικοδομής.
 
  • Θωρακίζουν το σπίτι σου, αντανακλώντας την υπέρυθρη ακτινοβολία!
Η υπέρυθρη ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να είναι επιθυμητή και ανεπιθύμητη. Είναι επιθυμητή όταν αναζητούμε την ηλιακή ζεστασιά, άνεση και φυσική θέρμανση του χώρου μας. Αντιθέτως είναι ανεπιθύμητη όταν γίνεται ενοχλητική, όταν το δωμάτιό μας ζεσταίνεται θέτοντας σε δοκιμασία ανθρώπους και κλιματιστικά συστήματα.
Για τον έλεγχο της ηλιακής ακτινοβολίας μέσω των υαλοστασίων, λοιπόν, μπορούν να χρησιμοποιηθούν:
-Υαλοπίνακες ελέγχου της ηλιακής ακτινοβολίας (solar control)
-Χαμηλής θερμικής εκπομπής (low emissivity) υαλοπίνακες.

Η υπεριώδης ακτινοβολία, και κυρίως το τμήμα 280-380nm (UVB & UVA), είναι δυνατόν να έχει βλαβερές συνέπειες, όπως ηλιακά εγκαύματα του δέρματος και ξεθώριασμα του χρώματος των αντικειμένων που εκτίθενται στον ήλιο. 
Για την προστασία των αντικειμένων και των ανθρώπων απαιτείται ο αποκλεισμός της υπεριώδους ακτινοβολίας. Σημαντική συμβολή στην μείωση των βλαβερών συνεπειών, μπορούν να προσφέρουν συγκεκριμένοι υαλοπίνακες όπως: 

-Οι πολυστρωματικοί (laminated) υαλοπίνακες, με ειδική αντί-UV μεμβράνη PVB, οι οποίοι μπορούν να εμποδίσουν την μετάδοση μέχρι και του 99,6% της υπεριώδους ακτινοβολίας.
- Οι έγχρωμοι (body tinted) υαλοπίνακες μπορούν να φιλτράρουν τμήματα του ηλιακού φάσματος επιλεκτικά. 
- Οι υαλοπίνακες με χαμηλό ηλιακό συντελεστή (solar factor), μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την μείωση των θερμικών επιπτώσεων της ακτινοβολίας 
Σημειωτέον ότι κανένα γυαλί δεν μπορεί να εγγυηθεί απόλυτη προστασία από το ξεθώριασμα των χρωμάτων.
  • Υπάρχουν 3 συντελεστές που καθορίζουν την επιλογή του υαλοπίνακα που θα χρησιμοποιήσετε: ο συντελεστής φωτοπερατότητας, ο ηλιακός συντελεστής και ο συντελεστής θερμοπερατότητας!
Οι κλιματολογικές συνθήκες του τόπου θα καθορίσουν  την επιλογή του κατάλληλου για τις ανάγκες μας ενεργειακού υαλοπίνακα. Για παράδειγμα, σε μια κατοικία δίπλα στην θάλασσα και σε μια κατοικία στο χιονοδρομικό κέντρο, θα χρησιμοποιηθούν διαφορετικοί τύποι ενεργειακών υαλοπινάκων.
Επιπλέον, η επιλογή γίνεται βάσει τριών συντελεστών:
- Συντελεστής Φωτοπερατότητας, ή Light Transmission (LT)
Υποδηλώνει το πόσο φωτεινός θα είναι ο χώρος μας σύμφωνα με την χρήση του (κατοικία, αίθριο, στέγαστρα, υαλαπέτασμα κλπ.). 
- Ηλιακός συντελεστής (g-Value), ή Solar Factor (SF)
Αντιπροσωπεύει την συνολική ποσότητα της ενεργείας που διέρχεται από την υάλωση, ως ποσοστό της συνολικής προσπίπτουσας ηλιακής ενέργειας.
- Συντελεστής θερμοπερατότητας ή συντελεστής K, U-Value
Εκφράζει τον ρυθμό απώλειας θερμότητας σε Watt, ανά τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας υαλοπίνακα, για διαφορά ενός βαθμού, μεταξύ του εσωτερικού χώρου και του εξωτερικού περιβάλλοντος. 

Πηγή το άρθρο του Χρήστου Λούση, προέδρου της ΠΟΕΒΥ