Κάνε το σπίτι σου παθητικό & εξοικονόμησε 90% ενέργεια

Κάνε το σπίτι σου παθητικό & εξοικονόμησε 90% ενέργεια

  • Κάνε το σπίτι σου παθητικό & εξοικονόμησε 90% ενέργεια
  • Κάνε το σπίτι σου παθητικό & εξοικονόμησε 90% ενέργεια

Κάνε το σπίτι σου παθητικό & εξοικονόμησε 90% ενέργεια

10.641 επισκέψεις στο άρθρο (11/09/2023)
Σχολιάστε

Ο σχεδιασμός και η κατασκευή ενός Παθητικού Κτιρίου εξασφαλίζει κατανάλωση 90% λιγότερης ενέργειας σε θέρμανση και ψύξη, συγκριτικά με ένα κλασικό κτίσμα. Με το ενσωματωμένο σύστημα εξαερισμού θα έχεις καθαρή ατμόσφαιρα 24/7 και θα απαλλαγείς οριστικά από την υγρασία!

ΑΦΟΙ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ ΤΕΧΝΙΚΗ Ο.Ε.

Το παθητικό κτίριο χρησιμοποιεί έως και 90% λιγότερη ενέργεια σε θέρμανση και ψύξη, συγκριτικά με ένα οποιοδήποτε άλλο κτίριο.

Κοινοποίησέ το αν σου άρεσε »
Σχολίασέ το »

Ένα Παθητικό Κτίριο χρησιμοποιεί έως και 90% λιγότερη ενέργεια για θέρμανση και ψύξη από τα συμβατικά κτίρια της Κεντρικής Ευρώπης, με αποτέλεσμα να απαιτείται λιγότερο από 1,5 λίτρο πετρελαίου ή 1,5 κυβικό μέτρο φυσικού αερίου το χρόνο, για τη θέρμανση ενός τετραγωνικού μέτρου κατοικήσιμου χώρου. 

Εξαιρετικά μεγάλη οικονομία, όμως, επιτυγχάνεται και στις θερμότερες περιοχές, όπου τα κτίρια χρειάζονται ψύξη. Ο περιορισμός της χρήσης ενέργειας οδηγεί σε περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, και έτσι το Παθητικό Κτίριο είναι μια πραγματικά αειφόρος επιλογή σε σχέση με τις συμβατικές κατασκευές.

Γενικά, τα βασικά στοιχεία σε ένα παθητικό σπίτι είναι:
-Η εσωτερική και εξωτερική μόνωση (τοίχοι, οροφή, δάπεδο, πόρτες-παράθυρα). Οι τοίχοι μπορεί να έχουν 5 στρώσεις υλικών, ώστε να εμποδίζουν τις διαρροές θερμότητας και την είσοδο ζέστης-κρύου. 
-Το σύστημα εξαερισμού με ανάκτηση θερμότητας

Δες σε αυτό το βίντεο πώς σχεδιάζουν ένα παθητικό σπίτι:



Ξέχνα την υγρασία. Τα Παθητικά κτίρια είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να αποφεύγονται οι διαρροές αέρα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ενεργειακή απόδοση και να εμποδίζεται η εμφάνιση ρευμάτων αέρα και φθορών από την υγρασία.
Ουσιαστικά το Παθητικό Κτίριο λειτουργεί σαν ένα «θερμός», που διατηρεί παθητικά το περιεχόμενό του στη σωστή θερμοκρασία, χωρίς τη χρήση ενεργητικής ψύξης ή θέρμανσης και σε προστατεύει από την υγρασία η οποία μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικές δυσκολίες. 
 
Το παθητικό κτίριο διαθέτει μηχανικό εξαερισμό. Συνεπώς, καθαρός αέρας, όλη μέρα, σε όλα τα δωμάτια!
Στο παθητικό κτίριο, ο μηχανικός εξαερισμός παρέχει συνεχώς φρέσκο αέρα, και όχι μόνο δεν τον επανακυκλοφορεί, αλλά τον φιλτράρει κιόλας. Αυτό βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα του εσωτερικού αέρα. Ο μηχανικός εξαερισμός στο παθητικό κτίριο ανακτά τη θερμότητα του απαγόμενου αέρα του σπιτιού και μεταφέρει αυτή τη θερμότητα για να προθερμάνει τον εισερχόμενο ψυχρό αέρα. Αυτό εξοικονομεί ενέργεια καθώς ο κρύος εισερχόμενος αέρας θα έπρεπε να θερμανθεί ανάλογα με… τα κέφια του καιρού. Έτσι έχουμε συνεχώς φρέσκο αέρα ο οποίος ικανοποιεί τα κριτήρια θερμικής άνεσης.
 
Ο δρόμος προς το Παθητικό Κτίριο ακολουθεί την εξής πορεία: αναβάθμιση σε θερμομόνωση - κουφώματα - εξαερισμό ! 
  1. Αναβαθμίζεις τη θερμομόνωση του σπιτιού σου σε τοίχους και στέγη για να κρατάς τη ζέστη μέσα το χειμώνα και έξω το καλοκαίρι
  2. Επιλέγεις  τα σωστά κουφώματα, τοποθετημένα με μεγάλα ανοίγματα προς το νότο, ώστε να εκμεταλλευτείς την ηλιακή ενέργεια το χειμώνα και ταυτόχρονα να εξασφαλίσεις αποτελεσματική σκίαση των ανοιγμάτων, προστατεύοντας τα από την υπερθέρμανση το καλοκαίρι
  3. Μπορείς να βάλεις  ένα σύστημα αερισμού με μέγιστη απόδοση στην ανάκτηση ενέργειας, για να σου παρέχει καθαρό, φιλτραρισμένο αέρα 24 ώρες το 24ωρο χωρίς να γίνεται αντιληπτό