Μικροσκοπικό super «πράσινο» σπίτι!

4.927 επισκέψεις στο άρθρο

Το πιο μικρό, μοντέρνο, «πράσινο» σπίτι του κόσμου είναι γεγονός. Από οικόπεδο 108τ.μ. κατάφεραν να μεγιστοποιήσουν τον εσωτερικό χώρο και έφτιαξαν σπίτι 220τ.μ. με φυσικό φωτισμό και βιώσιμο υδραυλικό σύστημα.

ΑΦΟΙ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ ΤΕΧΝΙΚΗ Ο.Ε.
Η πρόκληση για τους αρχιτέκτονες ήταν να μεγιστοποιήσουν τον εσωτερικό χώρο του σπιτιού και να το «πλημμυρίσουν» με φυσικό φως, κάνοντάς το παράλληλα ευρύχωρο αλλά και ιδιωτικό.
 
  • Από ένα οικόπεδο 108τ.μ. κατάφεραν να φτιάξουν ένα μοντέρνο «πράσινο» σπίτι 220τ.μ.
Η αρχιτεκτονική εταιρεία της Αυστραλίας Schulberg Demkiw ολοκλήρωσε ένα καινοτόμο νέο σπίτι στην παραλία του προαστίου Elwood της Μελβούρνης, η οποία μπορεί να υπερηφανεύεται για την κατοχή του μεγαλύτερου βαθμού πράσινης αξιολόγησης στην Αυστραλία, του GBCA 6 star. Το σπίτι στην παραλιακή λεωφόρο βρίσκεται σε ένα μικρό οικόπεδο μεγέθους 108 τ.μ. και είναι κρυμμένο πίσω από τα γειτονικά του ακίνητα. Η πρόκληση για τους αρχιτέκτονες ήταν να μεγιστοποιήσουν τον εσωτερικό χώρο του σπιτιού και να το «πλημμυρίσουν» με φυσικό φως, κάνοντάς το παράλληλα ευρύχωρο αλλά και ιδιωτικό.

Για να δημιουργήσουν το οικογενειακό σπίτι δύο υπνοδωματίων στα μόλις 108 τ.μ., οι αρχιτέκτονες προχώρησαν με έναν μοντέρνο σχεδιασμό, σύμφωνα με τον οποίο το σπίτι εκτείνεται σε τρία επίπεδα και διαθέτει τοίχους από μπετόν και μεγάλα παράθυρα που «πιάνουν» από το πάτωμα μέχρι την οροφή. Το αποτέλεσμα είναι ένα σπίτι 220 τ.μ. που επεκτείνεται με επιπλέον 30 τ.μ. με κλειστές αυλές.
 
  • Εκμεταλλεύτηκαν τον φυσικό φωτισμό  χρησιμοποιώντας πλέξιγκλας
Το υλικό Perspex, είναι το γνωστό πλέξιγκλας, ελαφρύτερο και ανθεκτικότερο από το γυαλί, χρησιμοποιήθηκε στο επίπεδο του εδάφους για να βοηθήσει την διέλευση του φωτός στο υπόγειο και φυτά μπαμπού φυτεύτηκαν στο υπόγειο για να εκτείνονται μέσα από την αυλή στο ισόγειο, δημιουργώντας μια φυσική σύνδεση μεταξύ των δύο επιπέδων.
  • Το σπίτι διαθέτει επίσης βιώσιμο υδραυλικό σύστημα
Το σπίτι διαθέτει επίσης ένα βιώσιμο υδραυλικό σύστημα θέρμανσης με φυσικό αέριο και υψηλή εσωτερική θερμική μάζα, μειώνοντας έτσι τα έξοδα για κλιματισμό και θέρμανση.
 
  • Κρυμμένα ντουλάπια, συρόμενα κρεβάτια και πόρτες εξοικονόμησαν χώρο για το σπίτι
Ασβεστωμένα στεφάνια από ξύλα πεύκου χρησιμοποιήθηκα στις οροφές και ανακυκλωμένο tallowwood (ευκάλυπτος)  χρησιμοποιήθηκε για το εσωτερικό δάπεδο του σπιτιού, τα παράθυρα, τις σκάλες και την εντυπωσιακή εξωτερική επένδυση.
Η εσωτερική διακόσμηση του σπιτιού διαθέτει μια εντυπωσιακή «πλωτή» τσιμεντένια και πάγκο μελέτης, κρυμμένα ντουλάπια, συρόμενα κρεβάτια και πόρτες που οδηγούν στις εξωτερικές ζώνες. Και τα δύο υπνοδωμάτια περιλαμβάνουν ιδιωτικό μπάνιο και χωρίζονται από ένα μεταλλικό παραπέτασμα. Τα δωμάτια χωρίζονται το ένα από το άλλο με ένα εσωτερικό κήπο από μπαμπού, το οποίο προσφέρει προστασία της ιδιωτικής ζωής.
 
Θα ήθελες να έχεις ένα τόσο φωτεινό σπίτι;