LED VS Oικονομίας: Ποια κερδίζει στη σύγκριση;

Διαβάστηκε από 2639 αναγνώστες - Ημερομηνία δημοσίευσης: 11/9/2017

Ποιες λάμπες με συμφέρει να διαλέξω; Αρκεί μόνο το ότι μία λάμπα πυρακτώσεως, ξοδεύει το 90% της ενέργειας -ρεύμα- για παραγωγή ζέστης και μόνο το 10% για παραγωγή φωτός.

 
Ας κάνουμε μία σύγκριση μεταξύ των λαμπών LED και φθορισμού (οι λεγόμενες λάμπες οικονομίας).

Ποιές είναι οι καλύτερες και γιατί;
Πάνω κάτω, πλέον, όλοι μας ξέρουμε ότι οι λάμπες led είναι καλύτερες, αν και σε πολλούς από εμάς, προς το παρόν, μας περνάνε ελαφρώς αδιάφορες και προτιμάμε τις λάμπες οικονομίας -φθορισμού.

Αυτό κυρίως λόγω της φωτεινότητας, πολλές λάμπες led που κυκλοφορούν στο εμπόριο, έχουν αρκετά πιο ασθενή φωτισμό σε σχέση με τις άλλες, σε συνδυασμό και με τη διαφορά τιμής.

Οπότε για να μην πάνε τα λεφτά μας χαμένα, θα πρέπει να προσέξουμε τι λάμπες led να πάρουμε.


Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή!
 • Για να "μετρήσουμε" τη φωτεινότητα μιας λάμπας ή γενικά του φωτός, χρησιμοποιούμε μία μονάδα μέτρησης που ονομάζεται lumen.
 • Όσο περισσότερα τα lumens ανά watt, τόσο μεγαλύτερη η φωτεινότητα.
 • Αντίστοιχα, όσο περισσότερα τα watt, τόσο μεγαλύτερη η φωτεινότητα, αλλά και η κατανάλωση ρεύματος
Μία λάμπα πυρακτώσεως, ξοδεύει το 90% περίπου της ενέργειας -ρεύμα- για παραγωγή ζέστης και μόνο το 10% περίπου για παραγωγή φωτός, παράγει μόνο 14 lumens / watt.

Οι λάμπες οικονομίας -φθορίου, φθορισμου- παράγουν περίπου 70 lumens / watt και οι λάμπες led ακόμα περισσότερα.

Οπότε, για να το κάνουμε πιο κατανοητό, φανταστείτε χονδρικά ότι μία λάμπα πυρακτώσεως 40 watt, έχει περίπου την ίδια απόδοση φωτός με έναν λαμπτήρα φθορισμού 11 περίπου watt και την ίδια απόδοση με μία λάμπα led 4 περίπου watt.
 
Ας συγκρίνουμε, λοιπόν, τις δύο τελευταίες λάμπες εν τάχει, ώστε να δούμε τι πλεονεκτήματα και τι μειονεκτήματα έχει η κάθε μία.
 

Οι λάμπες led:

1) είναι πιο οικονομικές σε κατανάλωση ρεύματος, αν συγκριθούν με μία φθορισμού ίδιας φωτεινότητας

2) έχουν 5-10 φορές μεγαλύτερη διάρκεια ζωής

3) άμεση maximum φωτεινότητα με το που την ανάβουμε (ενώ στις φθορισμού μερικές φορές στην αρχή αργεί να πιάσει τη maximum φωτεινότητα)

4) δεν ζεσταίνονται καθόλου

5) δεν είναι ευαίσθητες σε κραδασμούς - χτυπήματα - καταπονήσεις

6) δεν τρεμοπαίζουν ποτέ

7) είναι πιο ακριβές, αλλά θα κάνετε απόσβεση σταδιακά λόγω χαμηλότερης κατανάλωσης ρεύματος

8) μπορούμε να τις λειτουργήσουμε με dimmer (ροοστάτη) ενώ τους λαμπτήρες φθορισμού όχι

9) δεν περιέχουν μέσα τους διάφορες τοξικές και επικίνδυνες για την υγεία μας ουσίες (φυσικά και οι λαμπτήρες φθορισμού μόνο αν σπάσουν είναι επικίνδυνες)

Έτσι γιατί να αγοράσετε λαμπτήρες φθορισμού και να μην αγοράσετε απευθείας λάμπες led να ξενοιάσετε μια για πάντα;

Ύστερα από αυτά που μάθαμε δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης ή προβληματισμού στο τι να προτιμήσουμε...

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προτασεισ αγορασ: LED ΦΩΤΙΣΜΟΣ

 • Ο μαγικός κόσμος των Led

  Η εταιρεία Ledmania δραστηριοποιείται στο χώρο φωτισμού Led, σε ότι αφορά τον οικιακό, επαγγελματικό καθώς και αρχιτεκτονικό φωτισμό. Είναι εισαγωγική εταιρεία σε όλα τα είδη και την εμπορία λιανικής και χονδρικής πώλησης. Ένα προνόμιο της Ledmania είναι η δυνατότητα της αντικαταβολής στις παραγγελίες που μπορείτε να πραγματοποιήσετε από το site της. τηλ: 2107754932 Περισσότερα
 • Nέα ενεργειακά κουφώματα αλουμινίου!

  Η NEON ENERGY μπορεί να αντικαταστήσει τα κουφώματα σας με ενεργειακά κουφώματα αλουμινίου. Η NEON ENERGY διαθέτει πλήρως καθετοποιημένη παραγωγή συστημάτων αλουμινίου, διαθέτοντας όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά! Οι σειρές των συστημάτων αλουμινίου σχεδιάζονται και κατασκευάζονται καλύπτοντας μια μεγάλη γκάμα .Με αυτή την κίνηση καταφέρνετε εξοικονόμηση ενέργεια έως και 45%. τηλ: 210 5595223 Περισσότερα
 • Ταινίες LED άριστης ποιότητας

  Η εταιρεία ΕCO SOLUTIONS  διαθέτει λύσεις φωτισμού LED “EcoLights”, εξειδικευμένα επαγγελματικά προϊόντα φωτισμού ειδικά για την εκάστοτε ανάγκη του πελάτη με εγγυημένη ποιότητα και σωστές τιμές. Σε συνδυασμό με μεγάλη ποικιλία προφίλ αλουμινίου ειδικά για LED ταινίες, μπορείτε να καλύψετε πλέον οποιαδήποτε ανάγκη φωτισμού ακόμα και τον κεντρικό φωτισμό χώρων. τηλ: 2810371260 Περισσότερα
 • Προσφορές σε LED!

  Κερδίστε χρόνο στις παραγγελίες σας και προμηθευτείτε από την Led it now οτιδήποτε κι αν χρειαστείτε. Η LED V-TAC λάμπα, Ε14 3W (P45) σε Ψυχρό Λευκό και 6400Κ αντικαθιστά λάμπα αλογόνου 25 Watt. Με κατανάλωση 3 Watt και φωτεινότητα 250lm. τηλ: 210 3006631 Περισσότερα