Οι 4 πιο συχνές απορίες για την αυτο-παραγωγή ρεύματος

Οι 4 πιο συχνές απορίες για την αυτο-παραγωγή ρεύματος

  • Οι 4 πιο συχνές απορίες για την αυτο-παραγωγή ρεύματος
  • Οι 4 πιο συχνές απορίες για την αυτο-παραγωγή ρεύματος

Οι 4 πιο συχνές απορίες για την αυτο-παραγωγή ρεύματος

16.975 επισκέψεις στο άρθρο (01/10/2023)
Σχολιάστε

4 σημεία για την αυτοπαραγωγή ρεύματος, τα οποία πρέπει να γνωρίζεις, πριν επιλέξεις να εγκαταστήσεις φωτοβολταϊκό σύστημα!

RECOM – TECHNOLOGIES
ENERGY EXPERTS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι Κ Ε

Γιατί να κάνω αυτο-παραγωγή ρεύματος; Με συμφέρει;

Κοινοποίησέ το αν σου άρεσε »
Σχολίασέ το »

  • Η κατανάλωση γίνεται κοντά στην παραγωγή μειώνοντας με αυτό τον τρόπο τις απώλειες στα καλώδια.
  • Ο ιδιώτης ή ο επαγγελματίας δεν εξαρτάται από το κράτος για να επιδοτηθεί και εν τέλει να πληρωθεί για την επένδυσή του.
  • Δεν υπάρχει επιβάρυνση για τους αυτο-παραγωγούς, παρΆ όλες τις αυξήσεις της ΔΕΗ
  • Μειώνονται οι εκπομπές CO2.
Τι συμβαίνει με το ρεύμα το βράδυ; Μπορεί κανείς μέσω της αυτο-παραγωγής να καλύψει τις ανάγκες για ρεύμα όλο το 24ωρο;

Φυσικά και μπορεί. Πρόκειται για τον λεγόμενο συμψηφισμό, μια διαδικασία «αποθήκευσης» της περισσευούμενης, παραχθείσας ενέργειας. Το net metering με φωτοβολταϊκά, σου δίνει την δυνατότητα να παράγεις το δικό σου ρεύμα, το οποίο καταναλώνεις στο σπίτι ή την επιχείρησή σου την ώρα που παράγεται και εάν υπάρχει περίσσευμα, το δίνεις στη ΔΕΗ για να το πάρεις πίσω το βράδυ.
Όταν, για παράδειγμα, την ημέρα παράγεται ενέργεια η οποία δεν χρησιμοποιείται, αποθηκεύεται δωρεάν στο δίκτυο, ώστε να χρησιμοποιηθεί όταν την έχουμε ανάγκη. Αν χρειαστούμε ακόμα περισσότερη ενέργεια, τότε αγοράζουμε κανονικά. Αν χρειαστούμε λιγότερη, τότε η πλεονάζουσα ενέργεια "πιστώνεται" και μεταφέρεται για την επόμενη περίοδο (τετράμηνο όπως εκδίδονται οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας).
 
«Επομένως, αν βάλω φωτοβολταϊκό και παράγω μόνος μου το ρεύμα μου, δεν θα ξαναπληρώσω λογαριασμό της ΔΕΗ…»;
Στον λογαριασμό της ΔΕΗ υπάρχουν χρεώσεις που δεν σχετίζονται με το ηλεκτρικό ρεύμα (π.χ. δημοτικά τέλη, φόροι κτλ), αλλά και κάποιες άλλες σχετικές με την κατανάλωση ρεύματος, τις οποίες είμαστε δεσμευμένοι να πληρώνουμε, είτε χρησιμοποιούμε φωτοβολταϊκά για την παραγωγή ρεύματος, είτε όχι.
 
Τι είναι η εικονική αυτό-παραγωγή; Μπορώ να κάνω κι εγώ;

Η εικονική αυτό-παραγωγή (virtual net- metering) ή εικονικός ενεργειακός συμψηφισμός επιτρέπει την παραγωγή και έγχυση της ηλιακής ενέργειας σε ένα σημείο του δικτύου και τον συμψηφισμό με μετρητή κατανάλωσης που βρίσκεται σε διαφορετικό σημείο του δικτύου. 
Το εικονικό net-metering (δηλαδή η εξυπηρέτηση πολλών καταναλώσεων του ίδιου αυτοπαραγωγού) από ένα φωτοβολταϊκό σύστημα αφορά κατΆ αρχήν τους κατ΄επάγγελμα αγρότες και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, που επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους δημοσίου ενδιαφέροντος σκοπούς γενικής ή τοπικής εμβέλειας. 

ΝΑΝΟΔΟΜΗ
OLYMPIC