Νέο ρεκόρ απόδοσης 20,9% σε φωτοβολταϊκά CIS λεπτού υμένα (thin-film)

Διαβάστηκε από 10088 αναγνώστες -

Το Ινστιτούτο Fraunhofer της Γερμανίας επιβεβαίωσε το νέο ρεκόρ απόδοσης μετατροπής CIS των φωτοβολταϊκών πάνελ λεπτού υμένα της Solar Frontier, στο Ερευνητικό Κέντρο Atsugi (ARC) της Ιαπωνίας.

 

Η Solar Frontier Ιαπωνίας πέτυχε απόδοση μετατροπής 20,9% σε ένα μισού τετραγωνικού εκατοστού φωτοβολταϊκό CIS κύτταρο.

Η εταιρεία πέτυχε αυτήν την ρεκόρ απόδοση μετατροπής φωτοβολταϊκών κυττάρων λεπτού υμένα, μέσα από έρευνα συνεργασίας με την New Energy και τον Industrial Technology Development Organization.

Το επίτευγμα αυτό ξεπέρασε το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ απόδοσης μετατροπής της Solar Frontier , του 19,7%, για CIS thin-film κύτταρα που δεν περιέχουν κάδμιο, και πάνω από την προηγούμενη ρεκόρ απόδοση του 20,8%, για όλες τις τεχνολογίες φωτοβολταϊκών thin-film. Το Fraunhofer Institute της Γερμανίας, η μεγαλύτερη ερευνητική οργάνωση, προσανατολισμένη σε εφαρμογές, στην Ευρώπη, επιβεβαίωσε το αποτέλεσμα, ανεξάρτητα.

«Το νέο ρεκόρ απόδοσης της Solar Frontier, το 20,9%, προήλθε από μια περικοπή ενός CIS κυττάρου από 30x30cm, χρησιμοποιώντας μια μέθοδο σχηματισμού sputtering-selenization - την ίδια μέθοδο που χρησιμοποιούμε στα εργοστάσιά μας», δήλωσε ο Satoru Kuriyagawa, Solar Frontier Chief Technology Officer, προσθέτοντας ότι η εταιρεία έχει μπει στην επόμενη φάση εξέλιξης της τεχνολογίας CIS. «Η σημασία είναι διττή: εξασφαλίζετε η δυνατότητα μεταφοράς του τελευταίου επιτεύγματός μας σε μαζική παραγωγή γρηγορότερα, και αποδεικνύεται το μακροπρόθεσμο δυναμικό απόδοσης μετατροπής της ιδιόκτητης τεχνολογίας CIS της Solar Frontier».

Η απόδοση μετατροπής είναι μια δημοφιλής μέτρηση που χρησιμοποιείται για τη σύγκριση απόδοσης των ηλιακών συλλεκτών. Η πραγματική απόδοση μετά την εγκατάσταση, όμως, εξαρτάται από το πως και το πόσο οι διαφορετικές τεχνολογίες φωτοβολταϊκών αντιδρούν στο περιβάλλον γύρω τους και το κλίμα.

Ενώ το τελευταίο ρεκόρ ορίστηκε ως μέρος εργαστηριακών δοκιμών στο Atsugi Research Center (ARC) της Kanagawa στην Ιαπωνία, οι εν λόγω CIS μονάδες της Solar Frontier έχει αποδειχθεί ότι παράγουν περισσότερη ενέργεια (κιλοβατώρα ανά κιλοβάτ αιχμής) σε πραγματικές συνθήκες λειτουργίας, από ότι οι κρυσταλλικού πυριτίου μονάδες.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ