Η πρώτη αυτόματα καθαριζόμενη φωτοβολταϊκή εγκατάσταση στο Ισραήλ

Διαβάστηκε από 9595 αναγνώστες -

Το ερημικό τοπίο, στο οποίο βρίσκονται πολλές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, βρομίζει τα πάνελ και μειώνει την απόδοσή τους, και ο καθαρισμός τους είναι μια χρονοβόρα και ακριβή διαδικασία. Η πρώτη αυτόματα καθοριζόμενη μονάδα βρίσκεται στο Ισραήλ.

 

Το Kentura Sun αποτελεί την πρώτη εμπορική φωτοβολταϊκή εγκατάσταση στο Ισραήλ. Καλύπτει έκταση 80 στρεμμάτων, στην έρημο Negev, και παράγει 9 εκατομμύρια kWh ετησίως. Είναι συνιδιοκτησία των Siemens AG και Arava Power, ηγέτη ηλιακών εγκαταστάσεων στο Ισραήλ.

Λόγω του κόστους του καθαρισμού των πάνελ χειροκίνητα, η διαδικασία διεξάγονταν μόλις εννέα φορές το χρόνο, που σημαίνει ότι η μονάδα λειτουργούσε, ως επί το πλείστον, σε κατάσταση σκονισμένης αναποτελεσματικότητας. Κάθε διαδικασία καθαρισμού έπαιρνε πέντε μέρες, μειώνοντας την αποδοτικότητα περαιτέρω, ωσότου ολοκληρωθεί ο καθαρισμός. Βλάβες στον ευαίσθητο εξοπλισμό, αποτελούσαν, επίσης, κίνδυνο.

Τώρα, τα πάνελ στο Ketura Sun καθαρίζονται κάθε βράδυ από ένα στόλο περίπου 100 ενεργειακά αυτόνομων ρομπότ. Τα ρομπότ Ecoppia Ε4 έχουν τοποθετηθεί σε ένα πλαίσιο που κινείται πλευρικά κατά μήκος των πάνελ, ενώ τα ίδια κινούνται μόνα τους πάνω και κάτω στα πάνελ. Χρησιμοποιούν μια περιστρεφόμενη βούρτσα που αποτελείται από μαλακές μικροΐνες, σε συνδυασμό με φυσητήρες αέρα, για να αφαιρέσουν το 99%, όπως υποστηρίζει η Eccopia, της συσσωρευμένης σκόνης.

Αυτή η προσέγγιση σημαίνει ότι δεν απαιτείται νερό, αποφεύγοντας την ανάγκη διασωλήνωσης ενός δυνητικά περιορισμένου πόρου στις συσκευές. Τα ρομπότ χρησιμοποιούν, επίσης, τους δικούς τους ηλιακούς συλλέκτες και συστήματα ανάκτησης ενέργειας, για να παράγουν την ενέργεια που χρειάζονται για να λειτουργήσουν. Ως εκ τούτου, είναι εντελώς αυτόνομα και ανεξάρτητα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ