«Ποινικοποίηση των φωτοβολταϊκών σε στέγες»

Διαβάστηκε από 8757 αναγνώστες -

Οργή και αγανάκτηση για τις μειώσεις των τιμών των φωτοβολταϊκών σε στέγες που σχεδιάζει το ΥΠΕΚΑ στα πλαίσια του New Deal, εκφράζουν εκατοντάδες ιδιοκτήτες μικρών φωτοβολταϊκών, τηλεφωνώντας καθημερινά στα γραφεία του Συνδέσμου ΗΛΙΟΣ.

 
 Αντίστοιχα, εκατοντάδες ιδιοκτήτες εγγράφονται κάθε μέρα μέσω της ιστοσελίδας του Συνδέσμου www.syndesmosilios.gr, στην ειδική λίστα που έχει δημιουργηθεί από το Σύνδεσμο με σκοπό την ενήμερωση και το συντονισμό όσων ενδιαφέρονται για περαιτέρω δράσεις συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής στη δικαιοσύνη.

Ο Σύνδεσμος ΗΛΙΟΣ απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Υπουργό ΠΕΚΑ κο Ι. Μανιάτη, τον Υφυπ. ΠΕΚΑ κο Α. Παπαγεωργίου και τον Πρωθυπουργό κο. Α. Σαμαρά, ζητώντας την άμεση ανάκληση της μείωσης των τιμών αποζημίωσης των φωτοβολταϊκών σε στέγες και την άρση της αναστολής μόνο για έργα που δεν επιβαρύνουν τον Ειδικό Λογαριασμό του ΛΑΓΗΕ. Στην ίδια επιστολή, ο Σύνδεσμος ζητά την ανακοίνωση από μέρους του ΥΠΕΚΑ, της σχετικής νομικής γνωμοδότησης σύμφωνα με την οποία η μονομερής τροποποίηση της σύμβασης είναι εφικτή με σύννομο τρόπο και στα πλαίσια του Συντάγματος.

Η σχετική επιστολή, έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου www.syndesmosilios.gr και κοινοποιείται σε όλα τα μέλη της Βουλής, ενώ έχουν ξεκινήσει και οι επαφές με τα πολιτικά κόμματα, ώστε να τοποθετηθούν επίσημα για το θέμα.

Έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία του Συνδέσμου με το γραφείο του Υφυπ. κου Α. Παπαγεωργίου, στελέχη του ΥΠΕΚΑ ανέφεραν τον έντονο προβληματισμό τους ειδικά για την περίπτωση των οικιακών φωτοβολταϊκών και ότι αναμένεται να υπάρξουν τροποποιήσεις στο τελικό κείμενο, μετά από αξιολόγηση του μεγάλου αριθμού σχολίων της διαβούλευσης.

Σε κάθε περίπτωση το νομοσχέδιο με τις νέες τροποποιήσεις θα κατατεθεί στη Βουλή εντός της εβδομάδας ώστε να ψηφισθεί άμεσα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, δεδομένου ότι αποτελεί «μνημονιακή υποχρέωση που πρέπει να εκπληρώσει η χώρα».

Σημειώνεται ότι από τη ψήφιση νόμου για το net metering τον Οκτώβριο του 2013, ακόμα εκκρεμεί η έκδοση της σχετικής Υπουργικής απόφασης, παρά το γεγονός ότι επιτρέπει τη μείωση κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, χωρίς επιβάρυνση του ελλείματος του ΛΑΓΗΕ. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ