Το concept ελαστικό που παράγει οξυγόνο!

2.194 επισκέψεις στο άρθρο

Ένα ελαστικό με δυνατότητες....φωτοσύνθεσης παρουσίασε για πρώτη φορά η Goodyear στο φετινό Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου στη Γενεύη.

Ονομάζεται Oxygene γιατί η χρήση του παράγει οξυγόνο

Πρόκειται σίγουρα για ένα ελαστικό «από το μέλλον» καθώς, μια από τις λειτουργίες του, είναι η δυνατότητα καθαρισμού του αέρα που αναπνέουμε. Πώς ακριβώς γίνεται αυτό;

Τα τοιχώματα του εσωτερικού στα ελαστικά Oxygene είναι γεμάτα με ένα είδος μικροφυτών (μοιάζουν οπτικά με τη γνωστή μούχλα), το οποίο έχει δυνατότητες φωτοσύνθεσης.

Η πρωτοποριακή δομή του Goodyear Oxygene δίνει τη δυνατότητα στο ελαστικό να απορροφά το νερό, αλλά και τα ίχνη υγρασίας, από το οδόστρωμα, προσφέροντας έτσι το ένα από τα δύο απαραίτητα συστατικά ώστε να πραγματοποιηθεί η φωτοσύνθεση από τα μικροφυτά που αναφέρθηκαν νωρίτερα.

Το άλλο (το διοξείδιο του άνθρακα) απορροφάται απευθείας από την ατμόσφαιρα καθώς το αυτοκίνητο βρίσκεται σε κίνηση.

Η σημασία αυτής της εφεύρεσης είναι τεράστια για το περιβάλλον.
Αρκεί να καταλάβουμε ότι σε μια πόλη με την έκταση του Παρισιού, όπου υπάρχουν περίπου 2.5 εκατομμύρια αυτοκίνητα, η ετήσια παραγωγή οξυγόνου θα φτάσει τους 3.000 τόνους ενώ η αντίστοιχη απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα θα αγγίξει τους 4.000 τόνους.

Εκτός από οξυγόνο, παράγει και ηλεκτρισμό

Όντας εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, το Goodyear Oxygene μπορεί να συλλέγει την ενέργεια που παράγεται από τη διαδικασία φωτοσύνθεσης που αναλύθηκε νωρίτερα και να τροφοδοτεί με αυτόν τον τρόπο τα διάφορα ηλεκτρονικά συστήματα που περιέχει, τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αισθητήρες και ένα υπολογιστικό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και μια λωρίδα φωτός στα πλαϊνά του η οποία αλλάζει χρώμα ανάλογα με την πορεία του οχήματος ώστε να προειδοποιεί τους πεζούς.

Παράγεται από ανακυκλωμένα ελαστικά
`Αλλο ένα χαρακτηριστικό που κάνει το Oxygene άκρως φιλικό προς το περιβάλλον είναι η παραγωγή του. Κατασκευάζεται μέσω 3D εκτύπωσης χρησιμοποιώντας ως υλικό σκόνη από ανακυκλωμένα λάστιχα.