Η χρήση φυσικού αερίου στο μαγείρεμα μπορεί να επιτευχθεί με αντικατάσταση της παλαιάς κουζίνας με κουζίνα φυσικού αερίου (ελεύθερη ή εντοιχιζόμενη).

Όλες οι βασικές ανάγκες μιας οικίας μπορούν να καλυφθούν με την χρήση φυσικού αερίου και να εξοικονομηθεί ενέργεια και κόστος που ξεπερνά το 50%:

Η χρήση φυσικού αερίου στην οικιακή θέρμανση (με λέβητες συμπύκνωσης κλπ) μειώνει τα έξοδα θέρμανσης κατά 40% και οι αποδόσεις φτάνουν το 110%.

Τα τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα παραγωγής ζεστού νερού χρήσης επιτρέπουν την παροχή ζεστού νερού 24 ώρες το 24ωρο. Συνήθως χρησιμοποιούνται ταχυθερμοσίφωνες φυσικού αερίου ή boiler αποθήκευσης φυσικού αερίου.

Ασφαλές, οικονομικότερο κατά 40%-70% σε σχέση με άλλα καύσιμα, καθαρό και εύχρηστο χρησιμοποιείται για την θέρμανση και τον κλιματισμό, την παροχή ζεστού νερού και το μαγείρεμα.

Εφαρμογή σε οικίες στην Ν.Ιωνία και στο ...

...Ηράκλειο με λέβητα και καυστήρα από την εταιρεία Ιntergas-Energy

Το φυσικό αέριο είναι το ιδανικό καύσιμο που προσφέρει συγκριτικά πλεονεκτήματα στον εμπορικό και βιομηχανικό τομέα.

Είναι χαρακτηριστικό για παράδειγμα ότι τα μεγάλα ξενοδοχεία χρησιμοποιούν φυσικό αέριο ακόμα και για τα πλυντήρια -στεγνωτήρια αξιοποιώντας ειδικές εφαρμογές.

Κάθε μικρή ή μεγάλη επιχείρηση, βιομηχανία, βιοτεχνία, κατάστημα, χρησιμοποιώντας το φυσικό αέριο ενισχύει την ανταγωνιστικότητά της, βασικό ζητούμενο ειδικά σε εποχές οικονομικής κρίσης.

Τα πρατήρια FISIKON (εμπορική ονομασία με την οποία η ΔΕΠΑ προωθεί το φυσικό αέριο) λειτουργούν ήδη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Οικονομία παντού

Διαβάστηκε από 19951 αναγνώστες -

Το φυσικό αέριο έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη ιδιωτών και επαγγελματιών, κάτι που μαρτυρά η ολοένα αυξανόμενη εφαρμογή του στα νοικοκυριά, στις επιχειρήσεις (βιομηχανίες, βιοτεχνίες, ξενοδοχεία, εστιατόρια κλπ) και στα οχήματα, δημόσια και ιδιωτικά.

 
Ασφαλές, οικονομικότερο κατά 40%-70% σε σχέση με άλλα καύσιμα, καθαρό και εύχρηστο χρησιμοποιείται για την θέρμανση και τον κλιματισμό, την παροχή ζεστού νερού και το μαγείρεμα ενώ στις μεταφορές κερδίζει πόντους στις προτιμήσεις των επιχειρήσεων για τους εμπορικούς τους στόλους αλλά και των μέσων μαζικής μεταφοράς και των ταξί. Ταυτόχρονα το «πράσινο καύσιμο» αποτελεί το βασικό εργαλείο προώθησης εκ μέρους της χώρας μας του ευρωπαϊκού στόχου 20/20/20 για  το περιβάλλον.
 
Το φυσικό αέριο στα νοικοκυριά
Όλες οι βασικές ανάγκες μιας οικίας μπορούν να καλυφθούν με την χρήση φυσικού αερίου και να εξοικονομηθεί ενέργεια και κόστος που ξεπερνά το 50%:
- Θέρμανση
Η χρήση φυσικού αερίου στην οικιακή θέρμανση (με λέβητες συμπύκνωσης κλπ) μειώνει τα έξοδα θέρμανσης κατά 40% και οι αποδόσεις φτάνουν το 110%. Η εφαρμογή φυσικού αερίου αποτελεί πλέον μονόδρομο στην επιλογή της θέρμανσης για το σπίτι, έναντι των υπόλοιπων ρυπογόνων και σπάταλων λύσεων όπως οι λέβητες πετρελαίου, οι λέβητες pellet, οι λέβητες ξύλου και βιομάζας. Ως προς το τεχνικό μέρος, συνήθως δεν χρειάζεται αντικατάσταση των παλαιών θερμαντικών σωμάτων. Παρόλα αυτά ο τεχνικός κατά τον σχετικό έλεγχο μπορεί να συμβουλέψει ανάλογα με την κατάσταση των σωμάτων για την καλύτερη δυνατή λύση. 
- Ζεστό νερό
Τα τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα παραγωγής ζεστού νερού χρήσης  επιτρέπουν την παροχή ζεστού νερού 24 ώρες το 24ωρο. Συνήθως χρησιμοποιούνται ταχυθερμοσίφωνες φυσικού αερίου ή  boiler αποθήκευσης φυσικού αερίου και επιτυγχάνεται εξοικονόμηση έως και 40% σε σχέση με ένα boiler πετρελαίου και έως 60% σε σχέση με ένα θερμοσίφωνα.
- Μαγείρεμα
Η χρήση φυσικού αερίου στο μαγείρεμα μπορεί να επιτευχθεί με αντικατάσταση της παλαιάς κουζίνας με κουζίνα φυσικού αερίου (ελεύθερη ή εντοιχιζόμενη). Οι οικιακές συσκευές φυσικού αερίου φέρουν ασφαλιστικές διατάξεις ενώ επιτυγχάνουν εξοικονόμηση έως και 70% ε σχέση με τις ηλεκτρικές κουζίνες. 
 
Εύκολα και οικονομικά
Όπως σημειώνει ο κος Νίκος Παπασπυρόπουλος, ιδιοκτήτης της εταιρείας Intergas-Energy, η εφαρμογή φυσικού αερίου μπορεί να γίνει εύκολα, τόσο σε νεόδμητες οικοδομές όσο και σε υφιστάμενες  εγκαταστάσεις πολυκατοικιών (αντικατάσταση καυστήρα), σε συνεργασία πάντα με πιστοποιημένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα.
Όπως επισημαίνει ο κος Γιώργος Σίμος, Ιδιοκτήτης της εταιρείας Simos Aerio, το φυσικό αέριο στον τομέα της θέρμανσης παρέχει ασύγκριτα πλεονεκτήματα. Και εξηγεί: «ο παραδοσιακός τρόπος θέρμανσης με λέβητα και καυστήρα πετρελαίου έχει πολύ μικρή απόδοση (max 85%), απώλειες που ξεπερνούν το 15%, μεγάλη θερμοκρασία στην έξοδο καυσαερίων (250-300οC) και λειτουργία ON – OFF. Εγκαθιστώντας λέβητες συμπύκνωσης πετυχαίνουμε απόδοση μέχρι 110%, μηδενικές απώλειες θερμότητας, πολύ μικρή θερμοκρασία στην έξοδο καυσαερίων και λειτουργία inverter. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά των λεβήτων συμπύκνωσης σε συνδυασμό με τη σταθερά μικρότερη τιμή του φυσικού αερίου έναντι του πετρελαίου, μας βοηθούν  να εξοικονομήσουμε ενέργεια και χρήματα». 
 
Οι επιχειρήσεις εξοικονομούν ενέργεια και χρήματα
Το φυσικό αέριο είναι το ιδανικό καύσιμο που προσφέρει συγκριτικά πλεονεκτήματα στον εμπορικό και βιομηχανικό τομέα. Αυξημένη ενεργειακή απόδοση, ευχέρεια χειρισμού, απόλυτος έλεγχος και πάνω απ΄όλα οικονομία. Κάθε μικρή ή μεγάλη επιχείρηση, βιομηχανία, βιοτεχνία, κατάστημα, χρησιμοποιώντας το φυσικό αέριο ενισχύει την ανταγωνιστικότητά της, βασικό ζητούμενο ειδικά σε εποχές οικονομικής κρίσης. Δεν είναι τυχαίο ότι το προτιμούν οι μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες αλλά και  οι φούρνοι, τα εστιατόρια, οι βιοτεχνίες, τα ξενοδοχεία. Το χρησιμοποιούν στις ενεργοβόρες καύσεις, αλλά και για θέρμανση, ζεστό νερό, κλιματισμό κ.λπ. Είναι χαρακτηριστικό για παράδειγμα ότι τα μεγάλα ξενοδοχεία χρησιμοποιούν φυσικό αέριο ακόμα και για τα πλυντήρια -στεγνωτήρια αξιοποιώντας ειδικές εφαρμογές. 
 
Το φυσικό αέριο στην αυτοκίνηση
Ταξί, λεωφορεία, απορριμματοφόρα και ΙΧ (των οποίων η κυκλοφορία αναμένεται να αυξηθεί μέσα στους επόμενους μήνες μετά την υπογραφή της αναμενόμενης υπουργικής απόφασης) κινούνται με φυσικό αέριο στους δρόμους της Αθήνας και της συμπρωτεύουσας εξασφαλίζοντας εξοικονόμηση μέχρι και 66% σε σχέση με τη χρήση βενζίνης . 
Στα πλαίσια της εφαρμογής του προγράμματός της για την ανάπτυξη της αεριοκίνησης στην Ελλάδα, η ΔΕΠΑ δημιουργεί την βασική υποδομή προσφέροντας την ευκαιρία στους καταναλωτές να μπορούν να εφοδιάσουν τα οχήματα τους με φυσικό αέριο. 
Τα πρατήρια  FISIKON (εμπορική ονομασία με την οποία η ΔΕΠΑ προωθεί το φυσικό αέριο) λειτουργούν ήδη σε Αθήνα και  Θεσσαλονίκη ενώ υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός για την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου ανεφοδιασμού FISIKON στο επόμενο χρονικό διάστημα.
 
Πόσο ασφαλές είναι το φυσικό αέριο;
To φυσικό αέριο είναι απολύτως ασφαλές και σε αυτό συμβάλλουν η τήρηση αυστηρών προδιαγραφών για την κατασκευή των δικτύων και εγκαταστάσεων, και οι έλεγχοι που γίνονται από τις Εταιρείες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ). Το φυσικό αέριο αναφλέγεται μόνο εάν αναμιχθεί με αέρα σε μία πολύ συγκεκριμένη αναλογία και εάν υπάρξει συγχρόνως σπινθήρας. 
Η σχεδίαση και η κατασκευή της εσωτερικής εγκατάστασης από υπεύθυνους μηχανικούς και πιστοποιημένους τεχνικούς, η εγκατάσταση των συσκευών από εξειδικευμένο προσωπικό, και ο έλεγχος αυτών από τις ΕΠΑ, γίνονται με την τήρηση αυστηρών προδιαγραφών. 
Με τον τρόπο αυτό εκμηδενίζεται πραγματικά η πιθανότητα τέτοιων συμβάντων. 
Πέραν των υποχρεωτικών προδιαγραφών, υπάρχει πάντα η δυνατότητα τοποθέτησης επιπλέον ασφαλιστικών οργάνων (ανιχνευτές αερίων με ηχητικό και οπτικό σήμα ειδοποίησης, ανιχνευτές αερίου με ηλεκτρομαγνητικές βάνες αποκοπής παροχής, κλπ.).
Το φυσικό αέριο είναι καύσιμο που διακινείται μέσω δικτύων. Επομένως ο τελικός καταναλωτής δεν έρχεται σε απευθείας επαφή με αυτό. 
Οι φυσικές του ιδιότητες, η τήρηση αυστηρών προδιαγραφών στην κατασκευή και συντήρηση δικτύων διανομής και εσωτερικών εγκαταστάσεων και συσκευών και η απλότητα των συσκευών στη χρήση τους το καθιστούν ασφαλές στη χρήση ακόμη και την πρώτη φορά.
 
Ιωάννης Χατζηνικολάου, Χημικός Μηχανικός, Εταιρεία Cosmoaerion
 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προτασεισ αγορασ: ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ