Ερευνητές εντόπισαν ορμόνη του εγκεφάλου που ενεργοποιεί την καύση του λίπους στο έντερο, χωρίς οποιεσδήποτε προφανείς παρενέργειες.

Γονίδιο διαιτολόγος!

Διαβάστηκε από 2777 αναγνώστες -

Ορμόνη του εγκεφάλου προκαλεί την καύση του λίπους, ανεξάρτητα από την πρόσληψη τροφής.

 
Αν και μέχρι τώρα έχει δειχθεί πως η σεροτονίνη (η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου. Χαμηλά επίπεδα της σεροτονίνης εμπλέκονται στην εμφάνιση κατάθλιψης) παίζει έναν κεντρικό ρόλο στη ρύθμιση της όρεξης (μεταξύ άλλων), οι λόγοι για αυτό παραμένουν ασαφής.

Σε μια προσπάθεια να ρίξει λίγο φως στο θέμα, ο βιολόγους του Ινστιτούτου Scripps Research (TSRI) διεξήγαγε πειράματα σε νηματώδη (είναι τύπος σκουληκιών τα οποία αποτελούν το βιολογικό φύλο των Νηματωδών) και εντόπισε μια ορμόνη του εγκεφάλου η οποία ενεργοποιεί επιλεκτικά την καύση του λίπους στο έντερο, ανεξάρτητα από την πρόσληψη τροφής.
Τα ευρήματα θα μπορούσαν να έχουν θετικές συνέπειες προς τον άνθρωπο.
 
Ο Επίκουρος Καθηγητής κύριος συγγραφέας της νέας μελέτης, και οι συνεργάτες του έκαναν την ανακάλυψη μέσα από μια διαδικασία απέκκρισης.

¶ρχισαν με τα νηματώδη,  τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως στη βιολογία ως οργανισμοί μοντέλα, επειδή ο εγκέφαλος τους παράγει πολλά μόρια «σηματοδότησης» ίδια με του ανθρώπινου.

Στη συνέχεια αφαιρέθηκαν συστηματικά το ένα μετά το άλλο τα γονίδια του  σκουληκιού, σε μια προσπάθεια να προσδιοριστεί το γονίδιο το οποίο είναι  υπεύθυνο για την καύση του λίπους.

Το γονίδιο που έψαχναν  αποδείχθηκε ένα το οποίο κωδικοποιεί μια νευροπεπτιδιακή ορμόνη  και το ονόμασαν FLP-7.

Στη συνέχεια σηματοδότησαν  το  FLP-7 με μια φθορίζουσα κόκκινη πρωτεΐνη, ώστε να είναι ορατή στο διαφανές σώμα του ζωντανού σκουληκιού, όπου παρατήρησαν πως σε αυξημένα επίπεδα σεροτονίνης, η FLP-7 πράγματι εκκρινόταν  από νευρώνες του εγκεφάλου και ταξίδευε μέσω του κυκλοφορικού συστήματος στο έντερο, όπου εκεί πλέον ενεργοποιείται η διαδικασία καύσης λίπους.

Οι ερευνητές ήταν δικαιολογημένα συγκινημένοι, υποστηρίζοντας ότι ήταν η πρώτη φορά που εντοπίστηκε μια ορμόνη του εγκεφάλου να διεγείρει επιλεκτικά το μεταβολισμό των λιπών, χωρίς καμία επίδραση στην πρόσληψη τροφής.
 
Επιπλέον, οι ερευνητές επισημαίνουν πως δεν έχουν εντοπίσει καμία παρενέργεια στην αύξηση του FLP.  
Αντ  αυτού, τα νηματώδη συνέχισαν να επιβιώνουν κανονικά, ενώ η καύση του  λίπους αυξήθηκε.

Αυτό αποτελεί καλό οιωνό για την πιθανή μελλοντική έρευνα για το πώς θα μπορούσαν  να μετατραπούν  τα επίπεδα του FLP-7 για να αυξηθεί η καύση του λίπους χωρίς να επηρεαστεί η  χειραγώγηση των επιπέδων σεροτονίνης.
 
Αν και στην παρούσα έρευνα εμπλέκονται  τα νηματώδη, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις για τη μελλοντική ανάπτυξη φαρμάκων για τον άνθρωπο.
 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ